Početna - IZDVOJENO - Novi bibliobus Gradske knjižnice Rijeka u prometu od siječnja 2016.
Bibliobus3

Novi bibliobus Gradske knjižnice Rijeka u prometu od siječnja 2016.

Na trgu ispred Gradske knjižnice Rijeka, predstavljen je novi bibliobus, čija je nabava i opremanje stajalo oko 600 tisuća kuna. S obzirom na to da je novi bibliobus manji, uvest će se nova stajališta na mjestima do kojih dosadašnje vozilo nije moglo prići, a u pojedina naselja i ulice dolazit će i u popodnevnim satima. Od siječnja, kada krene riječkim ulicama, na raspolaganju u vozilu bit će više od 2000 knjiga, dok cijeli fond bibliobusa čini 20.000 knjiga.

Novi bibliobus Gradske knjižnice Rijeka šesto je takvo vozilo u Primorsko-goranskoj županiji, a predstavljen je upravo na mjestu s kojeg je 1969. godine riječkim ulicama krenulo i prvo bibliobusno vozilo u povijesti tadašnje Jugoslavije. Bibliobus donosi knjižničnu uslugu u dijelove grada koji nemaju stacionarnu knjižnicu i koji su udaljeni od centra. Osobito je pogodan za djecu, nezaposlene, slabije pokretne osobe i umirovljenike. Police su rađene kao prilagodljive malom prostoru i za primanje što većeg broja knjiga. Za originalno likovno rješenje vanjštine bibliobusa zaslužan je riječki umjetnik Ivo Matošić.

povodu predstavljanja novog vozila, održan je kratki zabavni program na kojem su nastupila djeca Dječjih vrtića Pehlin i Krijesnice. Okupljenima se obratio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan te predstavnik glavnog sponzora INA-e. Cijena samog vozila s PDV-om iznosila je 312 098,75 kuna, nadogradnja 276 415, a likovno uređenje 17 473,37 kuna.

Staro vozilo bibliobusa koje je Gradska knjižnica koristila bilo je staro 26 godina, te ga je bilo nužno zamijeniti, istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan. Ravnateljica je dodala da za sada bibliobus nastavlja vožnju po istom itineraru, u kvartove koji nemaju knjižnični ogranak, međutim najavila je i reorganizacija itinerara.
Novo je vozilo Gradske knjižnice znatno bolje opremljeno, pa će se uvest i nova stajališta, posebno na mjestima do kojih dosadašnje nepraktično vozilo nije moglo. Bibliobus će od sada voziti i u popodnevnim satima što do sada nije bio slučaj. Na raspolaganju u vozilu bit će više od 2 000 knjiga, dok cijeli fond bibliobusa čini 20 000 knjiga. U bibliobusu će biti dostupna stručna literatura, beletristika i naravno knjige za djecu budući da su upravo vrtići najvjerniji posjetitelji bibliobusa. Novi bibliobus u promet kreće od siječnja 2016. godine.

Nabava novog bibliobusnog vozila u značajnoj je mjeri i rezultat akcije “Pogurajmo bibliobus” koja se odvijala od rujna do prosinca 2014. godine, a kojom je javnost senzibilizirana za probleme bibliobusnog vozila, mogućnost ukidanja vrijedne usluge  te su njome prikupljana sredstva za novo vozilo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...