Početna - IZDVOJENO - Novi riječki suvenir-3D printom izrađena bikova glava
Bikova glava1

Novi riječki suvenir-3D printom izrađena bikova glava

3d print stilizirane glave bika pronađene prilikom istraživanja Trsatičkog principija u Starom gradu na kojem je danas Arheološki park, novi je suvenir na temu riječke baštine. Projekt je nastao u suradnji s Tehničkim fakultetom iz Rijeke, a stilizirana glava bika printat će se u 3d tehnici u plastičnoj masi i u čokoladi.

Projekt 3d baštine na inicijativu Grada Rijeke, Odjela za kulturu, Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, a u suradnji s Tehničkim fakultetom iz Rijeke započeo je 2013. godine. Prva tema koja je uspješno obrađena i prezentirana primjenom novih metoda i tehnologija bila je izrada novog riječkog suvenira s temom listića iz 3. stoljeća za kojeg se pretpostavlja da je bio dio brončanoga lovorovog vijenca. Listić je također pronađen na lokaciji Principija. Nastavak projekta i suradnje uslijedio je 2014. godine radom na još jednom od pokretnih nalaza iz 3. stoljeća i to na stiliziranoj brončanoj lubanji bika.

Danas, stilizirana glava bika izrađena u 3d tehnici, predstavlja još jedan riječki suvenir. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je zadovoljstvo još jednim originalnim suvenirom koji je proizašao iz riječke povijesti u kombinaciji s novim tehnologijama, te time predstavlja zanimljiv spoj. Stilizirana glava bika printat će se u 3d tehnici u plastičnoj masi i u čokoladi u suradnji sa slastičarnicom Cukerin. Ovaj projekt je još jedan u nizu koji pokazuje da je Rijeka oduvijek imala zanimljiv život i bila luka različitosti, još od rimskog doba, rekao je gradonačelnik.

Projekt je nastao u suradnji s Tehničkim fakultetom Sveučilišta u Rijeci pa je tako Sven Maričić s navedenog fakulteta istaknuo kako je ovaj projekt trajao skoro dvije godine i prvi je korak ka podizanju svijesti o antičkoj baštini našega grada kao i putokaz prema novim tehnologijama koje nam mogu olakšati život. Povezivanjem tehnologije i kulturne baštine u ovaj suvenir stvoren jedan zanimljiv dijalog između dva različita segmenta.

Da je mjesec studeni  bio mjesec riječkih suvenira potvrdio je i direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa navodeći kako je ovo peti po redu suvenir u zadnjih par tjedana. Tako sada postoji preko dvjesto suvenira koji nose naziv „Izvorno riječko“ i idealan su poklon za nadolazeće blagdane.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...