Početna - IZDVOJENO - Novogodišnje odluke, slušajte sebe, birajte oprezno i ostvarivo
odluke
foto:pexels

Novogodišnje odluke, slušajte sebe, birajte oprezno i ostvarivo

Početak godine mnogi doživljavaju kao izvrsnu priliku za novi start što ih inspirira da donesu novogodišnje odluke: mršavljenje, prestanak pušenja, više kretanja, jesti zdraviju hranu, više putovati, više učiti, pronaći bolji posao, početi štedjeti… Kako odluke ostvariti?

Iako je motivacija na početku velika, izgleda da trećina ljudi već dva tjedna nakon Nove godine prekrši odluke koje su donijeli. Najčešće zato što su ih donijeli previše. To im stvara pritisak, pa je i lakše odustati.

Psiholozi savjetuju da zatražimo potporu od prijatelja, partnera ili obitelji, što povećava šanse za uspjehom. Stoga ako mislite da ćete posrnuti – jednostavno zatražite pomoć.

Psihoterapeutkinja Tanja Stanić savjetuje da ne donosimo mnogo, nego samo jednu novogodišnju odluku i da je krenemo provoditi u djelo korak po korak. Dodaje da su najčešće novogodišnje odluke vezane uz zdravlje, prihvaćanje, ljubav, uspjeh – bilo poslovni ili financijski, piše Radio Rijeka.

I kad si postavimo cilj, ne smijemo govoriti “moram” ga ostvariti, jer to istovremeno budi i želju da ga ostvarimo, ali i otpor. Zato je bolje reći sebi “želim / trebam”.

Da bi što ugodnije proveli najluđu noć u godini također ne smijemo stvarati sebi pritisak da moramo biti, pod svaku cijenu, veseli, raspoloženi. Stanić ističe da je bolje ponašati se prirodno, pa ako više volimo mir nego bučna slavlja, onda tako i provedimo novogodišnju noć – u miru s prijateljima ili obitelji.

Ako više volimo biti sami, ostanimo kući uz knjigu ili naprosto spavajmo. “Jer najvažnije je i najbolje slušati sebe i svoje potrebe. Ukratko, biti to što jesmo”, zaključuje Stanić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...