Početna - IZDVOJENO - O Vincentu i autizmu za prihvaćanje različitosti
web

O Vincentu i autizmu za prihvaćanje različitosti

Godina je 1944. Muškarac i žena, igrom sudbine zatečeni usred Sinajske pustinje, u izbjegličkom logoru El Shatt, dobili su sina i dali mu ime Vincent. Vincent je bio neobično dijete – smijao se kad se nitko drugi nije smijao, nije volio gledati ljude u oči, satima je mogao sjediti na istom mjestu i zuriti u istu točku, riječi su mu bile nepoznanica…

Vincent je glavni lik istoimene drame Olje Lozica koju ova mlada autorica i redateljica upravo postavlja na riječku scenu, a čija je premijera u petak, 30. siječnja na drugoj sceni riječkog HNK-a, Zajcu na Sušaku (u HKD-u na Sušaku) s početkom u 19.30 sati.

Predstava “Vincent” bavi se temom autizma, zbog kojeg se naslovni lik često nalazi u diskriminirajućim situacijama. Međutim, kako naglašava Olja Lozica, kroz Vincentovu sudbinu i temu autizma, predstava progovara o “drugom i drugačijem” uopće te snažno apelira na prihvaćanje različitosti.

Na razmišljanje o autizmu, autističnim osobama i njihovoj poziciji, autoricu su prije nekoliko godina potaknuli video radovi autistične žene, nakon čega je napisala tekst koji na na dirljiv, topao, zaigran, ali i gorko-duhovit način govori o većini koja definira normalnost i sudbinama onih koji ne ulaze u njezine okvire. Tekst nije pisan u tipičnoj dramskoj formi već ima dijelova bliskih prozi, a prati Vincenta tijekom cijelog života od novorođenčeta u El Shattu u čijem je izbjegličkom zajedništvu zapravo jedino bio prihvaćenim, potom dječaka u priobalnom dijelu poslijeratne Jugoslavije, mladića i umornog starca na kraju puta. Stoga je, kako ističu redateljica Olja Lozica i dramaturg te autor glazbe Matko Botić, postojala dvojba o izboru glumcu koji će ga tumačiti, pa se razmišljalo i o plesaču i o naturščiku, a dvojbu je razriješila redateljica Lozica svojim viđenjem Vincenta koji, čak i kao novorođenče, izgleda kao najstarija osoba na sceni. Uloga je tako povjerena eminentnom, nedavno umirovljenom, riječkom glumcu Zdenku Botiću, koji je rad na ovoj predstavi nazvao jedinstvenim i neobičnim iskustvom. Uz Zdenka Botića, u predstavi glume Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje. Scenografiju potpisuje Igor Vasiljev, Kostimografiju Mario Leko, a oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić.

Povodom pretpremijerne izvedbe ”Vincenta“ u četvrtak, 29. siječnja, bit će upriličen okrugli stol o temi autizma i rada s autističnom djecom u atriju HKD-u na Sušaku u 18 sati. S ciljem dodatnog aktualiziranja i senzibiliziranja lokalne zajednice za ovu temu, na okruglom stolu će govoriti stručnjaci Centra za autizam Rijeka, a bit će predstavljeni radovi štićenika Centra koji nastaju na njihovim kreativnim radionicama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...