Početna - IZDVOJENO - Obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara
hrvatska zastava

Obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Pod geslom “Vukovar-mjesto posebnog pijeteta” u tome gradu obilježit će se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 24. obljetnica sloma obrane te jugosrpske okupacije grada.

Komemorativni program počet će okupljanjem u dvorištu vukovarske bolnice (10 sati) iz koje je nakon sloma obraneVukovara 18. studenoga 1991. odveden najmanje 261 branitelj i civil, od kojih je 200 ubijeno na Ovčari dok se za preostalima još traga. Nakon prigodnoga programa, sudionici obilježavanja uputit će se u Koloni sjećanja vukovarskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće (12,30 sati). Ove godine kolonu predvode članice i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, zajedno s pripadnicima 204. vukovarske brigade i braniteljskim udrugama grada Vukovara. Misno slavlje na groblju će predvoditi mons. Želimir Puljić,zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) (13 sati). U večernjim satima Vukovarci će se, puštanjem u Dunav upaljenih lampiona, prisjetiti svih hrvatskih branitelja i civila nestalih u obrani i okupaciji Vukovara, za kojima obitelji još uvijek tragaju (17 sati).

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će prigodnom programu “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” (10 sati, Opća županijska bolnica Vukovar), uključit će se u Križni put kolone sjećanja s početkom u 10,30 sati. U 12,30 sati odat će počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a u 13.15 sati predsjednica Republike položit će vijenac na spomen-obilježje masovne grobnice na Ovčari.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...