Početna - IZDVOJENO - Međunarodni dan muzeja 2016.
International_Museum_Day

Međunarodni dan muzeja 2016.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM), a prigodno se obilježava i u Hrvatskoj. U Rijeci su se u ovu manifestaciju uključili Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

MUZEJ GRADA RIJEKE – 18. svibnja 2016.
10.00 sati

Događanje / Prezentacija: Stručno vodstvo po izložbi “(R)evolucija u Muzeju grada
Rijeke” (18. svibnja 2016. u 10.00 sati; autor stručne koncepcije: Ema Aničić, Marija
Lazanja Dušević; mjesto održavanja: Muzej grada Rijeke, Muzejski trg 1/1, Riejka).

Ovom izložbom će se nakon nekoliko desetljeća postojanja Muzeja grada Rijeke osvrnuti na stare revolucije i interpretaciju istih kroz izložbu pod nazivom „Revolucija u Muzeju grada Rijeke“. Izložba je strukturirana kroz četiri tematske cjeline. Muzej narodne revolucije je temelj za predstavljanje prvih dviju cjelina nazvanih Revolucija proletarijata (Narodno-oslobodilačka borba) i Propaganda. Sljedeća tematska cjelina prati nešto kasnije vremensko razdoblje i nosi naziv Stvaranje kulta ličnosti. Ovaj dio koncepta pripremljen je u suradnji s Muzejom istorije Jugoslavije iz Beograda i oslanja se na njegovu izložbu Velika iluzija. Kao završna etapa izložbe, i dio koji ne spada u fundus Muzeja narodne revolucije, postavljen je koncept Druga strana komunističke ideologije. Svojevrsni epilog izložbe satkan je od umjetničkih interpretacija Golog otoka, kao jednog od mučnih djela komunističkog režima, prema viđenjima studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i drugih slobodnih umjetnika.

Pristup temi Golog otoka nešto je drugačiji samim time što su radovi dio suvremene umjetnosti. I dalje se zaobilazi povijesno-politički kontekst, a fokus je stavljen na impresiju umjetnika. Na taj način posjetitelj izložbe svjedoči umjetnikovu reakciju, audio – vizualnu impresiju kao odgovor, a možda i kontekst za neka buduća promišljanja, o fenomenu Golog otoka.

12.00 – 14.00 sati

Događanje / Radionica: (R)evolucija u Muzeju grada Rijeke – radionica (18. svibnja 2016. od 12.00 – 14.00 sati; voditeljice: Ema Aničić, Marija Lazanja Dušević; mjesto održavanja:Muzej grada Rijeke, Muzejski trg 1/1, Rijeka).
Radionica za djecu u skolpu izložbe (R)evolucija u Muzeju grada Rijeke, obuhvaćati će nekoliko načina interaktivnog rada s učenicima različitog uzrasta. Zbog toga smo u program uvrstili tri osnovne vrste rada s učenicima bazirane na tri interaktivna pristupa; potraga za blagom, likovna radionica i ex cathedra predavanje te vodstvo po izložbi. Muzej grada Rijeke nekada je nosio ime Muzej narodne revolucije. Nakon nekoliko desetljeća postojanja Muzeja grada Rijeke osvrćemo se na stare revolucije i interpretaciju istih kroz izložbu pod nazivom (R)evolucija u Muzeju grada Rijeke.

12.00 sati

Događanje / Forum: Industijska baština i turizam / „Izazovi i mogućnosti uključivanja u Europske rute industrijske baštine“ (18. svibnja 2016. u 12.00 sati; predavač: Hildebrand de Boer; organizator: Turistička zajednica Kvarnera, Udruga Pro torpedo Rijeka; mjesto održavanja: Muzej grada Rijeke, Muzejski trg 1/1, Rijeka Forum se organizira kao uvod VII. međunarodnoj konferenciji o industrijskoj baštini, koja se u Rijeci održava od 19. – 21. 5. 2016. godine, kada se obilježava 150. godina izuma riječkog torpeda, prvog na svijetu. Predavač: Drs. Hildebrand de Boer, Nizozemska, direktor HollandRoute Foundation.

19. svibnja 2016.

Izložba: Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda (19. svibnja 2016. – 21. prosinca 2016. otvorenje: 18.30 sati; autor stručne koncepcije: Goran Pernjek , Ivo Mileusnić; organizator: Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja; mjesto održavanja: Žabica 4 – željezničko skladište, Rijeka.
Muzej grada Rijeke i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja otvaraju vrata zbirke torpeda, torpednih cijevi, žiroskopa i jedinstvenih tvorničkih prototipova nerealiziranih izuma. Izvornim predmetima, maketama, filmovima i projekcijama dočaravamo više od stotinu godina povijesti izuma i tehnološkog čuda kojim se Rijeka proslavila u svijetu.

21. svibnja 2016.

Događanje / Prezentacija: Stručno vodstvo po izložbi „Prvi na svijetu – 150 godina riječkoga torped“ (21. svibnja 2016. u 19.00 sati; organizator: Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja; mjesto održavanja: Žabica 4 – željezničko skladište, Rijeka.
Izložba: Kronologija prikupljanja torpeda 2006.-2016. – Fotografski podsjetnik (21. svibnja 2016. u 20.00 sati; organizator: Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja; mjesto održavanja: Žabica 4 – željezničko skladište,

Radno vrijeme: Europska noć muzeja, 21. svibnja 2016.: 19.00 – 23.00 sata.

 

MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI

18. svibnja 2016.

Izložba: Josip Pino Ivančić / Materijalno.st (18. svibnja 2016.: 11.00 – 20.00 sati; Muzej moderne i suvremene umjetnosti – Mali salon).
U Rijeci je Ivančić posljednji puta viđen s radom Bez-DOM-ni koji je nastao u suradnji s beskućnicima u sklopu umjetničkih intervencija u javnom prostoru (Spajalica 2014.). Sa Materijalno.sti se iznova bavi sirovim aspektima svakodnevice, u njoj pronalazeći ona tjeskobna, ali naprosto životna veziva koja se ne daju svesti pod kvantitativne kriterije i logiku jačeg zbroja. Tako i osnovnu građu izložbe čine odbačeni potrošni materijali koji se recikliraju i transformiraju doimajući se poput strašila razmetljive političke retorike. Manjak je preuzet za načelo radova, formalno u oslanjanju na koncizan izraz blizak arte poveri, a sadržajno u otklonu od varljivih političkih formulacija koje perpetuiraju …višak institucionaliziranosti, prazne reprezentativnosti, ugroženu sadržajnost. Valja pridodati da izložba nastaje i kao parodija na slabašno financiranje kulturnih sadržaja i neprestano reckanje javnog sektora koji se preimenuju ‘nužnim putom oporavka’. Kao ishodišni rad ističe se performans ki fa meno. Izvrnuta verzija trešete igra se na ko će manje punata. Kako kaže umjetnik, Kad završi partija broji se tko je manje ukrao i taj je pobjednik.

Događanje / Ostalo: Završetak akcije KLIK na Kulturni krajoLIK, Klik na MMSU zbirke U sklopu 21. Edukativne muzejska akcija KLIK na Kulturni krajoLIK, Muzej moderne i suvremene umjetnosti predstavlja program Klik na MMSU zbirke. Svjetovi koje su oblikovali umjetnici crtama i bojama, materijalima, zvukovima i pokretom predstavljeni su digitaliziranim zbirkama, a nekoliko klikova otvorit će prostore čudesnih krajolika umjetnosti, kojima ćete se kretati preko ključnih riječi i sličica, a dobit ćete i informacije o umjetničkom djelu, njegovoj povijesti i autoru.
Na http://www.zbirka.mmsu.hr pronađite svoje ‘favorite’!

Izložba: Ivan Marušič Klif (18. svibnja 2016. U 20.00 sati; Muzej moderne i
suvremene umjetnosti)

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

EPK Susjedstvo Kastav inicijativom prema ministarstvima poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike!

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će ...