Početna - GOSPODARSTVO - Obrtnici traže produljenje mjera pomoći

Obrtnici traže produljenje mjera pomoći

Da bi osigurali opstanak obrtnika treba smanjiti PDV i produžiti mjere za spas gospodarstva koje su obrtnicima na raspolaganju.

Zaključci su to s Upravnog odbora Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga koji je za vrijeme pandemije radio bez zastoja i obrtnicima pružao savjetodavnu i informativnu pomoć

Upravni odbor Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga na svom sastanku održanom u utorak, 12. svibnja 2020. osvrnuo se na donesene mjere vezane uz COVID 19 i otežano poslovanje po pojedinim djelatnostima.

Svi obrtnici iskazali su pohvale na mjere koje su donesene na razini Vlade te ih smatraju učinkovitim i dobrim. Dodatno, pozdravljaju mjere donesene od strane naših Jedinica lokalne samouprave od kojih je Grad Opatija bio među prvima.

Članovi Udruženja obrtnika smatraju da su Stožer civilne zaštite i HJZJ napravili veliki posao. Pravovremeno prenošenje informacija obrtnicima je dobro odrađeno, kako na razini HOK-e, Županijske komore, a pogotovo na razini Udruženja. Ured Udruženja obrtnika radio je bez zastoja i bio na usluzi obrtnicima, ali i ostalima kada se za to ukazala potreba. Također su iskazali zabrinutost da nakon prestanka mjera mnogi neće moći održati svoje poslovanje jer je većina usmjerena na turizam, što direktno, što indirektno kroz usluge, ulaganja i drugo.

Iz ceh-a frizera i kozmetičara napomenuto je da posla nešto ima, ali vrlo usporeno i u manjem obimu. Građevinari i proizvodne djelatnosti su većinom radile i do sada, ali očekuju pad jer su kao i ostali indirektno povezani s turizmom ili usmjereni na izvoz. Iz ceha uslužnih i intelektualnih djelatnosti, koji obuhvaća veliki broj različitih djelatnosti najviše su pogođeni oni koji su usmjereni na kulturna događanja, organizaciju manifestacija, kongrese i slično, a kojih nema ni u najavi. Oni bilježe pad prometa od 100%, a zbog mjera ušteda u proračunima gradova i općina i najave da se manifestacije i popratna događanja neće održati ni u periodu sezone, ne mogu očekivati da će poslovati.

U istoj su situaciji i obrtnici koji se bave djelatnostima  u turizmu i transportu – turistički vodiči, prijevoznici turističkim autobusima i pomorskim prijevozom turističkim brodicama, turističke agencije i sl. Djelatnost ribarstva je usko povezana s ugostiteljstvom i plasmanom u njihove objekte, a koji naravno isto ovise od turizma i dolaska gostiju.

Ugostitelji su mišljenja da treba smanjiti PDV koji plaćaju ionako krajnji kupci, a svjesni su da će se više morati usmjeriti prema domaćim gostima koji nisu jednake platežne moći kao i strani turisti. Udruženje obrtnika Opatija će uputiti zahtjev prema HOK-u i Vladi da se pronađu mogućnosti produženja mjera, barem za one koji će u tom periodu ostvarivati pad prometa veći od 70% u odnosu na proteklu godinu, jer je već sada jasno da pojedine djelatnosti neće ostvariti  gotovo nikakav promet, a pogotovo neće moći osigurati sredstva da prezime do iduće sezone.

Preuzeto s: Rivijera News

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Stanovnici PGŽ-a mogu u Sloveniju bez negativnog covid testa i karantene

Slovenska vlada tijekom vikenda je ažurirala svoje liste kojima se države prema epidemiološkoj situaciji dijele na zelene, žute/narančaste i crvene ...