Početna - ZABAVA - Od iduće godine se ukidaju ocjene u školama
škola
web

Od iduće godine se ukidaju ocjene u školama

Prema pisanju školskog portala učenike od sljedeće školske godine čeka niz promjena vezanih uz njihovo ocjenjivanje. Prvašiće i drugašiće čeka škola bez ocjena, učenike od trećeg do šestog razreda ocjenjivanje uz osvrt i procjenu učenikovih kompetencija, a od šestog pa do kraja srednje škole učenike će se još više ocjenjivati prema zadanim elementima koji će ulaziti u njihovu završnu (pr)ocjenu.

Zapravo – najveća je novost ta da se ukida klasična završna ocjena, odnosno opći uspjeh koji se do sada dobivale računanjem njihove aritmetičke sredine, znanim kao prosjek ocjena, što će biti savršeno za učenike koji primjerice teže upisu u društvene srednje škole ili fakultet, a nisu si baš ti s matematikom ili fizikom te će sada uz ocjene po predmetima imati hvale vrijednu procjenu svojih nastavnika.
Novost je i to da niti će svaka škola niti će se svaki predmet ocjenjivati prema istom principu već će se za svaki od njih propisati potrebni elementi za procjenu, ali će ona u konačnici ići više na ruku samim učenicima. opće je poznato da se na kraju školske godine ocjene natežu i dijele šakom i kapom, roditelji vrše pritisak, učenici mole za bolji prosjek pa smo godinama dobivali prilično nerealne ocjene. U nekim su školama učitelji bili liberalniji, u nekima stroži pa je često ispadalo da oni s lošijim ocjenama znaju zapravo bolje i više od onih s boljim ocjenama, a što se itekako znalo osjetiti u srednjim školama i fakultetima te najviše na upisima za iste.
Ovaj sustav (pr)ocjenjivanja trebao bi biti realniji, moderniji i svakako korisniji zato što će se uz klasične brojčane ocjene ocjenjivati i učenikova odgovornost, samostalnost i samoinicijativnost te komunikacija i suradnja, što su zapravo vrlo važne stavke za upis na fakultete, a i za poslodavce.
Tako će svaki učenik na kraju školske godine uz ocjene dobiti i procjenu temeljenu na ovim elementima, a koja će se konačno vrednovati za njihov opći uspjeh.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...