Početna - IZDVOJENO - Od jučer u Kostreni na red paze prometni redari
kostrena parking
web

Od jučer u Kostreni na red paze prometni redari

Nakon uspješno odrađene obuke i dobivenog ovlaštenja od MUP-a za obavljanje djelatnosti prometnog redarstva, u Kostreni će od sljedećeg tjedna brigu o prometu u mirovanju preuzeti dva nova prometna redara, koja će biti prisutna na ulicama, u dvije smjene, uz potporu djelatnika prometne policije.

Prometni redari, kada je riječ o prometu u mirovanju, imaju iste ovlasti kao i prometni policajci jer se pridržavaju istog zakona, tako da će moći preuzimati i neke poslove, koje su dosad radili prometni policajci.
Do kraja mjeseca upozorenja

U Kostreni će prometni redari, do konca srpnja, umjesto kazni ispisivati upozorenja. No, s početkom kolovoza krenut će se s kažnjavanjem vlasnika nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila. Iako se radi o nepopularnoj mjeri za kupače, velik broj mještana Kostrene tijekom ljetne sezone ima pritužbe na nepropisno parkirana vozila na privatnim prilazima kućama, kao i na vozila koja ometaju kretanje nogostupa. Uvođenjem prometnih redara Kostrenjani će dobiti službu koja će brzo reagirati na dojave.

Kostrenske plaže mamac su za brojne kupače iz Rijeke i riječkog prstena, tako da tijekom sezone kupanja broj vozila višestruko premašuje broj raspoloživih parkirališnih mjesta pa kupači svoja vozila ostavljaju gdje god se za to ukaže prilika. Međutim, pritom nerijetko ugrožavaju sigurnost i protok prometa, koristeći za parkiranje prometnice, nogostupe, privatne prilaze i zelene površine.

“Svjesni smo da se radi o nepopularnoj mjeri i Općina Kostrena traži način kako bi osigurala dodatna parkirna mjesta, ali smo isto tako dužni osigurati red i sigurnost na našim prometnicama. To je osnovni cilj uvođenja prometnih redara, a ne kažnjavanje. Zbog toga smo do kraja mjeseca ostavili period prilagodbe,” rekla je kostrenska načelnica Mirela Marunić.

Kazne od 300 do 700 kuna

Kaznom u iznosu od 300 kuna bit će kažnjen vlasnik vozila zaustavljenog ili parkiranog na obilježenom pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 metara od tog prijelaza, na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 metara od najbližeg ruba poprečnog kolnika, na biciklističkoj stazi (traci), na djelu kolnika koji je, kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen znakovima na kolniku ili prometnim znakom, na nogostupu i pješačkoj zoni te ispred kolnog ulaza u zgradu, dvorište, garažu, kao i na mjestima gdje bi mogla biti potrebna žurna intervencija. Kazna u iznosu od 500 kuna predviđena je za vozače koji nisu postupili po prometnom znaku zabrane zaustavljanja i parkiranja, dok je kazna u iznosu od 700 kuna predviđena za vlasnike vozila koji su, bez naljepnice, svoje vozilo parkirali na mjestu za osobe s invaliditetom.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...