Početna - IZDVOJENO - Od kraja kolovoza hitni helikopteri na Krku
helikopter 2
web

Od kraja kolovoza hitni helikopteri na Krku

Ministarstvo zdravlja krajem kolovoza prvi put uspostavlja helikoptersku hitnu medicinsku pomoć koja će pokrivati cijelo područje hrvatske obale, s bazama u Splitu i na Krku.

Kompletna letačka i medicinska ekipa bit će spremna za polazak tri minute nakon dojave, a dolet helikoptera bit će unutar 20 minuta do svake točke duž obale. To će omogućiti zbrinjavanje, u okviru tzv. “zlatnog sata”, za brojne unesrećene u prometu, ali i hitne pacijente sa srčanim ili moždanim udarom, kažu u Ministarstvu.

Riječ je o četveromjesečnom pilot-projektu s dva unajmljena helikoptera, specijalno opremljena za pružanje hitne pomoći, koji će stajati oko devet milijuna kuna.

Helikoptere, letačko osoblje, hangare i servisnu službu osigurat će talijanske tvrtke EliFriulia i Air Green, čija je zajednička ponuda odabrana na javnom natječaju. U Ministarstvu kažu da je odabrana ponuda bila 25 posto jeftinija od druge ponude, također talijanske tvrtke Elitaliana S.p.A.

Medicinsko osoblje – liječnika i medicinskog tehničara dat će Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Do sad su za hitan prijevoz najčešće korišteni helikopteri MORH-a, a imali su oko 500 intervencija godišnje. Nakon završetka pokusnog perioda, predložit će se model trajnog rješavanja helikopterske hitne pomoći i raspisivanja novog tendera.

“Namjera nam je da nakon ova četiri mjeseca vrlo brzo uspostavimo trajni model helikopterske pomoći kako bismo našem stanovništvu i turistima cijele godine osigurali kvalitetniju i dostupniju hitnu medicinsku pomoć. Istovremeno, trošak za takve intervencije bit će značajno manji nego je to danas trošak za intervencije helikoptera MORH-a čiji je sat leta iznimno skup”, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...