Početna - GOSPODARSTVO - Od pet kriterija za uvođenje eura Hrvatska zadovoljava samo dva
Euro
web

Od pet kriterija za uvođenje eura Hrvatska zadovoljava samo dva

Izjava predsjednice Republike za Bloomberg, kako vjeruje da će Hrvatska uvesti euro u idućih pet godina, izazvala je brojne reakcije. Ipak  vrlo je neizvjesno kada bi se tako nešto moglo dogoditi. Pitanje je ispunjava li Hrvatska uvjete kako bi uopće mogla uvesti euro.

Od pet kriterija Hrvatska samo zadovoljava inflaciju i kamatne stope. No još nisu zadovoljena tri kriterija: nismo ušli u tečajni mehanizam, deficit nam je veći od zadanih 3%, a javni dug premašuje 60% BDP-a. I dok Vlada planira za tri godine deficit smanjiti, javni dug će nam još rasti, javlja HRT.

U Vladi još ne mogu reći kada će to biti, ali iz HDZ-a im poručuju da se napokon prime posla. Uvođenje eura 2020., kažu, čak i nije nemoguće.

Guverner HNB-a Boris Vujčić nedavno je na HRT-u objasnio da bi teoretski Hrvatska mogla jednostrano uvesti euro, no da tako nismo dogovorili s Europskom unijom.

Izvor: danas.net

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...