Početna - GOSPODARSTVO - Odluka Vrhovnog suda u slučaju Franak: dužnici će prava tražiti na sudu
Franak
web

Odluka Vrhovnog suda u slučaju Franak: dužnici će prava tražiti na sudu

Revizijska presuda Vrhovnog suda u slučaju švicarskog franka, bez presedana u brzini kojom je donesena, na 40-ak stranica ima svega šest posvećenih promjenjivoj kamati.

Tom najvećem pravnom problemu Vrhovni sud je sudeći u duhu EU Direktive 93/13 posvetio iznenađujuće malo prostora, a tek će biti riječi o tome kako je to pravno i izveo. No, ipak na 20-ak stranica posvećenih valutnoj kaluzuli, gdje je potvrdom njezine valjanosti iznio jedno kvalitetno obrazloženje, kao da su vrhovni suci uputili poruke raznima. Naime, ovime je potvrđeno i da je fiksiranjem tečaja na 6,39 kn do kraja ove godine Zakonom o potrošačkom kreditiranju izvršeno nasilje nad vjerovničkim pravima. Podsjetimo, usljed toga u bankarskom sustavu nastaje dodatnih 400 mil. kuna štete u 2015. Usto, odluka je zanimljiva i zbog često nepravedno prozivanog HNB-a. Naime, potvrđuje se na Vrhovnom sudu da je HNB ispravno štitio zakonitost valutne klauzule prema hrvatskim propisima.

“Udruga Franak dobila je informaciju o odluci Vrhovnog suda po uloženoj reviziji Udruge Franak i osam tuženih banaka. U ovom trenu sve članove i javnost molimo za razumijevanje jer još uvijek nismo dobili odluku na uvid. Udruga Franak će se u što kraćem roku konzultirati s odvjetnicima i savezom Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske te će početkom idućeg tjedna održati press konferencija, na kojoj ćemo obavijestiti članstvo i javnost o ishodu odluke i daljnje korake koje namjeravamo poduzeti”, stoji u priopćenju Udruge Franak.

Udruga Franak i savez Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske su spremni na sve ishode odluke Vrhovnog suda, pa tako i na mogućnost podizanja ustavne tužbe, ističe se u priopćenju.

“Naša borba traje posljednje četiri godine i tijekom tog vremena smo se sustavno pripremali te molimo članstvo za još koji dan strpljenja kako bih mogli točno informirati o sadržaju odluke Vrhovnog suda i daljnjim koracima Udruge Franak i saveza Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske”, navodi voditeljica odnosa s javnošću Ureuge Franak, Ivana Bjelica.

“Nismo zadovoljni odlukom Vrhovnog suda. Pravomoćno je utvrđeno nezakonito poslovanje banaka, a sankcija ni dan danas za banke nema. To je katastrofa za dužnike koji će godinama morati tražiti svoja prva po sudovima i usprkos teškoj financijskoj situaciji morat će stvoriti novac za privatne tužbe”, kazala je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić.

Dodala je da odluka Vrhovnog suda otvara prostor za pojedinačne tužbe, ali da su mnogi članovi Udruge su u teškoj financijskoj situaciji i pitanje je hoće li imati novca za podizanje tužbi.  “Sud je utvrdio da oni imaju pravo na preplaćeni iznos, ali uputio ih je da opet moraju ići u privatne procese i čekati godina na odluke”, kazal je Lucić i najavila da će podizanje ustavne tužbe biti jedan od daljih koraka Udruge Franak.

Najavila je da će ići i s kaznenim prijavama. “Cilj nam je dokazati da se radilo o prijevari”, zaključila je Lucić.

Izvor: Poslovni dnevnik/ danas.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...