Početna - IZDVOJENO - Održan kastavski eno-gastro koncert
kastav
foto: kastav.hr

Održan kastavski eno-gastro koncert

U organizaciji Turističke zajednice grada Kastva i Udruge prijatela, ruž, grozja i vina Belica, a u suradnji s poznatim kastavskim ugostiteljem Nenadom Kukurinom (Hotel & restoran Kukuriku) i jednim od najboljih hrvatskih gitarista Damira Halilića – Hala te domaćinom i gastro-novinarom Reneom Bakalovićem, i Turističkim uredom TZ grada Zagreba, jučer je u Zagrebu, u Cheese baru, održana prezentacija i promocija autohtonih gastro-eno proizvoda Kastavštine uz prigodan glazbeni program.

Gastro ponudu u obliku finger food zagrizaka predstavio je chef Nenad Kukurin, dok je Udruga Belica prezentirala autohtone kastavske vinske sorte. Turistička zajednica grada Kastva predstavila je ukupnu turističku ponudu s posebnim osvrtom na najznačajnije, nadolazeće manifestacije – MIK (Melodije Istre i Kvarnera), Kastafsko kulturno leto i Kastav Blues Festival kojeg je svojim koncertnim nastupom prigodno najavio umjetnički ravnatelj festivala Damir Halilić-Hal.

Pored predstavnika medija i drugih cijenjenih uzvanika, prezentaciji je prisustvovao i zamjenik ministra turizma, Ratomir Ivičić.

Sazdan na 365 metara visokome brijegu, drevni Kastav odlikuje bogata i slavna povijest, brojni vrijedni arhitektonski i drugi spomenici, izvorna kultura i tradicija te netaknuta priroda. Turističku ponudu čine kvalitetna glazbena i scenska uprizorenja, pučke veselice i karnevalske fešte, rekreacija u prirodi, muzeji i znamenitosti, vrhunski gastronomski i enološki užici. Uz privlačan smještaj u apartamanima i kućama za odmor, izvan i unutar starih gradskih zidina, u središtu Kastva na trgu Lokvina smjestio se boutique hotel i gourmet restoran Kukuriku koji svojim posjetiteljima nudi osebujnu gastro-eno ponudu, temeljenu na četrdesetogodišnjoj obiteljskoj ugostiteljskoj tradiciji. Delicije stvorene avangardnim i artističkim pristupom kreatora Nenada Kukurina posjetitelji su imati prilike okusiti na prezentaciji u obliku finger fooda, i to: paski na salatu sa hobotnicom, piletinom i jajima, domaću jetrenu paštetu, marinadu od plave ribe i kroštule, tradicionalne pusne (karnevalske) slatke kolačiće.

Eno-ponudu Kastva predstavila je Udruga prijatela ruž, grozja i vina Belica osnovana 2004. godine sa ciljem očuvanja, unapređenja i revitalizacije vinogradarstva i vinarstva u kastavskome kraju te promocije autohtonih vinskih sorti objedinjenih u vinu Belica. U Kastavštini je prije Prvog svjetskog rata bilo oko sto tisuća trsa koji su se ručno obrađivali. Nakon Drugog svjetskog rata nastavila se tradicija obrađivanja nasada. Nažalost, ubrzana urbanizacija desetkovala je vinograde kojima je Kastav bio okružen što je dovelo kastavsku Belicu na rub opstanka.

Osnivanjem udruge započeo je sustavan rad na novim nasadima i na podizanju Belice na zasluženo mjesto u Kastavštini. Kroz deset godina djelovanja članovi su uspjeli oformiti nekoliko novih vinograda temeljenih isključivo na autohtonim sortama koje su uz pomoć Primorsko-goranske županije i Grada Kastva cijepili i time stvorili adekvatnu podlogu za daljnji uzgoj. Autohtona kastavska Belica je kupaža koja se dobiva miješanjem sortnih vrsta grožđa – verdića, mejskega, divjaka, brajkovca i malvazije. Uz ustrajan rad na proširenju nasada Belica je posebnu pažnju posvetila i edukaciji članova kroz razna predavanja i putovanja u brojne vinorodne krajeve. Članovi udruge Belice su 2009. i 2010. organizirali školu za zvanje Vinogradar-vinar koju su uspješno završila 72, od ukupno 94 člana udruge. Svake godine Belica organizira izložbu vina u okviru Bele nedeje, tradicionalnoga kastavskog trodnevnog sajma u čast mladoga vina te u suradnji s Turističkom zajednicom grada Kastva manifestaciju Ocjenjivački susret vinara Kastavštine. Na prezentaciji kastavske ponude u Zagrebu, posjetitelji su imali priliku degustirati vina kastavskih vinara (četiri vrste Belice i Malvaziju), Sanjina Sroka, Alena Frlana, Miljenka Hosta, Ivice i Deana Rubeše, dobitnika zlatnih odličja sa istoimenog Susreta.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...