Početna - IZDVOJENO - Održana 21. Riječka regata radio-upravljanih jedrilica
web

Održana 21. Riječka regata radio-upravljanih jedrilica

Proteklog vikenda u akvatoriju riječke luke ispred Gata Karoline Riječke održana je 21. međunarodna regata radio-upravljanih jedrilica. Na regati je sudjelovalo 25 natjecatelja iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Španjolske, a regata se bodovala za Hrvatsku rang-ljestvicu klase One Metre i Hrvatski kup za klasu One Metre.

Nakon 11 jedrenja naslov pobjednika pripao je Zvonku Jelačiću iz JK Zenta, Split, koji je sa 7 pobjeda u 10 jedrenja uvjerljivo bio najbolji s 10  bodova prednosti ispred drugoplasiranog Roberta Matulje iz JK Opatija, dok je treće mjesto kao i nakon prvoga dana zadržao Mirko Ukas iz JK Zenta. Jelačiću je ovo 7. pobjeda na riječkoj regati RU jedrilica te je najuspješniji natjecatelj u 21 izdanja ove najdugotrajnije hrvatske regate RU jedrilica.

Tijekom regate održana je i prezentacija početničke klase RG-65 i projekta razvoja jedrenja RU jedrilicama među djecom i mladima u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog jedriličarskog saveza. Cilj je tog projekta približiti ovaj jedinstveni spoj  sporta i tehničke kulture djeci i mladima kojima je na raspolaganju bilo nekoliko jedrilica s kojima su mogli zajedriti uz najbolje hrvatske RU jedriličare.

Regate radio-upravljanih jedrilica ne razlikuju se značajnije od regata ostalih klasa. Jedina razlika je samo u tome što kormilari nisu na samoj jedrilici već putem radio uređaja upravljaju jedrilicama na regatnom području blizu obale gdje se regate mogu pratiti od početka do kraja, i gdje je poznavanje jedriličarske taktike, trimanja jedrilica, prepoznavanja promjena smjera i jačine vjetra jednako važno za uspjeh kao i kod ostalih “velikih” jedrilica.

U proteklih 20 izdanja na ovoj regati je sudjelovalo 114 natjecatelja iz Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Norveške, Rumunjske, Slovenije, Španjolske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije. Upravo je ova regata bila prva koju je organizirao Riječki jedriličarski klub nakon čega je u proteklih 20 godina uslijedila organizacija nekoliko svjetskih, europskih, mediteranskih, državnih prvenstava različitih klasa i tipova jedrilica.

21. riječku regatu RU jedrilica organizirao je JK Jedro, Rijeka (Riječki jedriličarski klub, SCOR) u suradnji s Udrugom “Vjetar” u nadležnosti Hrvatskog udruženja klase RU jedrilica i Hrvatskog jedriličarskog saveza.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...