Početna - IZDVOJENO - Okrugli stol na temu „Budućnost kulture u PGŽ-glazbena umjetnost“
web

Okrugli stol na temu „Budućnost kulture u PGŽ-glazbena umjetnost“

Treći u nizu okruglih stolova na temu „Budućnost kulture u PGŽ – glazbena umjetnost“ održan je u Grand hotelu Bonavia. Prezentaciju je vodio pročelnik upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Valerij Jurešić, a u raspravi su sudjelovali predstavnici raznih glazbenih institucija i udruga naše županije.

Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a u okviru rada na izradi nove Strategije kulturnog razvitka Primorsko-goranske županije za razdoblje 2015-2020, održao je tijekom studenog prošle godine sedam tribina pod nazivom „Budućnost kulture u PGŽ“ s namjerom da široj kulturnoj javnosti iznese prijedloge osnovnih smjernica nove Strategije te da potakne raspravu na tu temu. U okviru izrade Strategije organiziraju se rasprave smjernica po pojedinim djelatnostima – izvedbena umjetnost, glazbena umjetnost, tradicijska kultura, muzejska djelatnost, kreativna industrija te likovna umjetnost, na kojima će sudjelovati dionici u kulturi koji se bave određenim umjetničkim područjima.

Tema prošlotjednog okruglog stola bila je glazbena umjetnost. Pročelnik Valerij Jurešić na početku je iznio rezultate istraživanja o kulturnim navikama građana temeljem kojih je zaključeno da je velika nezainteresiranost građana, a dvije trećine ispitanika nema niti želju za sudjelovanjem u nekom tipu kulture. Što se kulturnih stvaratelja tiče oni nailaze na probleme financijske prirode, na slab interes mladih ljudi, centralizaciju i zanemarivanje manjih mjesta, te nedostatak povezanosti s obrazovnim institucijama. Strategija kulturnog razvitka Primorsko-goranske županije za razdoblje 2015.- 2020. temelji se na tri strateška projekta: razvoj infrastrukture što uključuje otvaranje novih javnih prostora poput domova kulture, multimedijskih centara, knjižnica, kina, razvoj čvorova kulturne mreže temeljem kojeg bi se umrežili kulturni stvaratelji, i promjenu u načinu financiranja.

Strateški projekti predstavljeni jučer na okruglom stolu su Županijska kulturna mreža koja predstavlja platformu za kulturnu suradnju i razmjenu sadržaja, transfer znanja, vještina i iskustava. Zatim projekt nazvan Putevima Frankopana koji uključuje obnovu dvoraca i kaštela koji su nekada bili u vlasništvu obitelji Frankopan i Glagoljica – multidisciplinirani projekt očuvanja i popularizacije nematerijalne kulturne baštine na području Primorsko- goranske županije.

Nakon izlaganja, uslijedila je rasprava. U raspravi su sudjelovali predstavnici nekih od lokalnih glazbenih institucija i udruga, među kojima su Ženska klapa Luka, Glazbeno društvo Spinčići,  Udruga Hal, Jazz festival, Festival Kvarner i drugi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...