Početna - IZDVOJENO - Olimpijskim bazenima na Kantridi imena po Kovačiću i Kurtiniju
Bazeni Kantrida
foto: Grad Rijeka

Olimpijskim bazenima na Kantridi imena po Kovačiću i Kurtiniju

Svečanim otkrivanjem natpisnih ploča dva najveća olimpijska bazena unutar kompleksa Bazeni Kantrida u petak su dobila imena po legendama riječkog vaterpola Zdravku Ćiri Kovačiću i Ivici Jobu Kurtiniju.

Svečanost je otvorio direktor Rijeka sporta d.o.o. Zlatan Hreljac i predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Rijeke „Riječki sportski savez“ istaknuvši da mu je čast što su bazeni dobili imena po vrhunskim sportašima iz Rijeke. „U proteklih osam godina na Bazenima Kantrida održalo se 2500 natjecanja, s tim što je samo u vaterpolu odrađeno gotovo 2000 utakmica. Upravo sada se održava Europsko juniorsko prvenstvo u skokovima u vodu, slijede Europske sveučilišne igre i Masters u vaterpolu, a kvalitetu našeg kompleksa prepoznali su i strani klubovi i reprezentacije koji nam dolaze na pripreme pred velika takmičenja“, dodao je Hreljac.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pozdravio je članove obitelji Kovačić i Kurtini koji su prisustvovali svečanosti pritom naglasivši da je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu VK „Primorje EB“ da se bazeni nazovu upravo po dvojici velikana hrvatskog, riječkog i svjetskog vaterpola.

„To će biti trajna uspomena na sve ono što su oni dali, prije svega za plivački i vaterpolo sport, ali i za našu Rijeku, ali i da ove mlade generacije koje dolaze na bazene imaju trajno sjećanje na njih. Obojica su živjeli za riječki sport, a o njihovom entuzijazmu je već puno toga rečeno“, rekao je Obersnel. S obzirom da tek treba imenovati još dva velika i jedan manji bazen kompleksa na Kantridi, gradonačelnik je dodao kako bi to mogao biti poticaj svima koji se danas bave sportom da ti bazeni jednom ponesu i njihova imena. „Vjerujem da će se i među velikim brojem naših najmlađih sportaša i sportašica naći još talenata koji će to sigurno zaslužiti“.

Nabrajajući sva postignuća dvojice proslavljenih riječkih olimpijaca, vaterpolist olimpijac Samir Barać rekao je kako je bio privilegiran time što ih je obojicu poznavao, dodajući kako su mu oni još kao dječaku bili veliki uzori. „Dok sam bio klinac dolazio sam na bazen i gledao Kurtinija kako puca na gol,a nikad neću zaboraviti ni Ćiru Kovačića koji je ostavio neizbrisiv trag na ovim prostorima“, rekao je.

Ploča s imenom Zdravko Ćiro Kovačić postavljena je na ulazu u Olimpijski bazen 1, a ploča s imenom Ivica Jobo Kurtini na ulazu u Olimpijski bazen 2. Svečano su ih otkrili mladi vaterpolisti i plivačice Tin Mirjanić ,Ivan Mauro Čubranić, Sara Vucelić i Marija Maduna.
Svečanosti su uz članovi obitelji dvojice proslavljenih riječkih olimpijaca prisustvovali i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović i pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Igor Načinović.

Podsjetimo, Ivica Jobo Kurtini-bivši plivač i vaterpolist, aktivno je igrao u Primorju preko 20 godina. Bio je član ekipe koja je osvojila prvenstvo države 1938. godine, 7 puta najbolji strijelac državnog prvenstva u periodu od 1948. do 54 godine., učesnik olimpijade 1948. u Londonu  te 1952. u Helsinkiju gdje je osvojio srebrnu medalju. Na europskim prvenstvima osvojio je broncu i srebro, a na neslužbenom svjetskom prvenstvu u Nijmegenu osvojio je zlato.

Zdravko-Ćiro Kovačić plivač i vaterpolist, više od 20 godina aktivno je igrao u Primorju. Bio je najbolji golman svijeta u tom periodu. Učesnik je 3 olimpijade: 1948. London, 1952. Helsinki gdje je osvojio srebro te 1956. Melbourne gdje je također osvojio. N neslužbenom svjetskom prvenstvu 1953. dobio je zlatnu medalju, a 1957. godinu srebrnu u Zagrebu. Učestvovao je i na Europskim prvenstvima na kojima je osvojio brončanu i srebrnu medalju.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...