Početna - IZDVOJENO - Opasni virus hara internetom

Opasni virus hara internetom

‘Maska’ ili ‘Careto’ (španjolska riječ za ‘ružno lice’) je opisan od strane istraživača kao iznimno sofisticirani virus koji trenutno hara internetom. Cilj su mu brojne vladine ili bilo kakve agencije od kojih uzima osjetiljve i povjerljive dokumente. Također krade SSH ključeve te može obrisati određene podatke na odabranoj meti.

Iz Kasperskya su poručili kako nisu sigurni niti korisnici operativnih sustava Mac, Linux i Android pošto postoje verzije za te operativne sustave što je uistinu rijetkost.

Virus se kao mnoštvo drugih širi putem e-mailova koji na izgled djeluju kao da su stigli sa legitimnih adresa. Nakon što korisnik klikne na poveznicu u e-mailu dolazi do sumnjive stranice koja skenira računalo kako bi pronašla ranjivosti u korištenom operativnom sustavu i aplikacijama.

Nakon što je računalo zaraženo virus prikuplja pohranjene lozinke, e-mail adrese te prati mrežni promet.

Također, virus sa zaraženog računala pokreće napade na računala sa kojima je to računalo umreženo, ili putem pronađenih e-mail adresa koje koristi za daljnje širenje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...