Početna - IZDVOJENO - Opatija: Panel-diskusija “Uloga stručnjaka u javnom odlučivanju u vrijeme pandemije”

Opatija: Panel-diskusija “Uloga stručnjaka u javnom odlučivanju u vrijeme pandemije”

Opatija Coffeehouse Debates

Nakon gotovo godine u pol stanke, tijekom kojih su se organizatori iz Udruge “Kulturni front” usmjerili na manja događanja kako bi se prilagodili epidemiološkim mjerama, u najavi je nova panel-diskusija u sklopu projekta Opatija Coffeehouse Debates. S ciljem popularizacije znanosti i povezivanja akademske i lokalne zajednice, organizatori su kao temu nadolazeće panel-diskusije izabrali ulogu stručnjaka u javnom odlučivanju, stavivši poseban fokus na javno odlučivanje u vrijeme COVID-19 pandemije. Panel-diskusija će se održati u ponedjeljak, 2. kolovoza, s početkom u 20 sati, u prostorima Ville Antonio (V. Nazora 2, Opatija), a na njoj će fizički moći prisustvovati samo posjetitelji s EU digitalnim COVID potvrdama. Za sve druge zainteresirane organizirat će se i prijenos putem live streaminga na društvenim mrežama.

Ova zanimljiva diskusija pokušati će odgovoriti kako uključivanje stručnjaka u procese odlučivanja izgleda trenutno, a jednako će zanimljivo biti vidjeti kako bi taj proces trebao izgledati. Kroz panel-diskusiju panelisti će se tako dodirnuti tri izrazito zanimljiva područja: pitanja kako nastaju (i kako se provjeravaju, jesu li i zašto pouzdane) znanstvene spoznaje koje se koriste prilikom izrade javnih odluka u vrijeme pandemije, kako se treba uključivati stručnjake u procese donošenja odluka, te kako (i da li uopće) balansirati između demokratskog odlučivanja s jedne, te ekspertnog odlučivanja s druge strane.

Uvod u panel-diskusiju pružit će tri panelista koji dolaze iz različitih područja i imaju različita iskustva, ali zasigurno predstavljaju stručnjake u ovom području. Prvi panelist je dr.sc. Elvio Baccarini, redoviti profesor sa Odsjeka za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci i voditelj HRZZ projekta “Javno opravdanje i pluralizam sposobnosti”. Baccarini je autor brojnih knjiga iz područja etike i političke filozofije, a zadnjih se nekoliko godina intenzivno bavi problemima uređenja demokratskog odlučivanja u uvjetima kada (oko brojnih javnih pitanja) svi građani naprosto nemaju jednaku razinu znanja ili sposobnosti. Uz obavljanje brojnih javnih i savjetodavnih funkcija (dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci, član Vijeća za GMO Vlade RH), Baccarini se aktivno bavi i popularizacijom znanosti. Uz njega, svoja će viđanja predstaviti i dr.sc. Ilija Brizić, docent sa Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, autor brojnih znanstvenih članaka te dobitnik brojnih nagrada, uključujući i Državnu nagradu za znanost. Brizić se u području molekularne biotehnologije usavršavao u Munichu i Washingtonu, a trenutno je voditelj HRZZ projekta koji se bavi uspostavom baze monoklonih SARS-COV-2 antitijela. Više o samoj praksi uključivanja stručnjaka u procese donošenja javnih odluka, posebnice na lokalnoj razini, reći će epidemiolog Mario Sušanj, dr. med. sa opatijske ispostave NZZJZ PGŽ, ujedno i član Stožera civilne zaštite Grada Opatije. Sušanj je, uz dugo iskustvo rada u javnom zdravstvu, djelovao kao glavni epidemiolog za područje Liburnije u procesima sprečavanja širenja pandemije, a ujedno je i dobitnik Nagrade Grada Opatije za 2020. (pandemijsku) godinu.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front”, Filozofskog fakulteta u Rijeci i Amadria park hotela pozivaju sve zainteresirane (koji imaju COVID potvrde) da navrate i u ugodnoj i opuštenoj atmosferi poslušaju zanimljiva izlaganja i doprinesu svojim pitanjima i komentarima. Naravno, u diskusiji će se moći sudjelovati i ako se panel prati preko live streaminga, budući da je organizatori rado čitati i panelistima prenositi pitanja koja se postave online.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...