Početna - IZDVOJENO - Opatija uređuje plaže i kupališta
web

Opatija uređuje plaže i kupališta

Nakon uskršnjih blagdana, na području Opatije kreće se s uređenjem plaža, kupališta i prirodnih sunčališta.

Opatija, koja obiluje dugim pojasom uz more, uz koji je i poznata šetnica Lungomare duljine 12 kilometara od Voloska do Lovrana, jedan je od zaštitnih znakova grada.

Uz Lungomare nalazi se i niz manjih plaža i većih kupališta, čiji izgled i ponuda zadnjih godina nisu bili na nivou kvalitetne turističke ponude i destinacije koja cilja biti top odredištem.

Glavna velika kupališta Lido i Slatina oba su prema gradskim planovima predviđena za uređenje, a trenutno su u različitim fazama realizacije. Oba kupališta nalaze se na pomorskom dobru, koje je, podsjetimo, bilo predmetom dugogodišnjih prijepora zbog upisa vlasništva mimo zakona na tim kupalištima, što je DORH konačno i riješio nakon upornog inzistiranja predstavnika Grada Opatije. Time su se otvorila vrata upravljanju pomorskim dobrom kroz zakonske procedure koje omogućuju transparentno vođenje postupka uređenja ovih glavnih kupališta.

Tako je Lido nakon niza godina napokon dobio koncesionara koji  prema najavama, nakon blagdana Uskrsa kreće s prvom fazom radova na uređenju kupališta Lido, pa će tako već za predstojeću glavnu sezonu poznato kupalište osvanuti bitno uređenije. Puno reprezentativnije no prijašnjih godina, Lido će primiti kupače i turiste sa zadovoljstvom, kao i Opatija.

Sličan proces planiranja primijenjen je što se Grada Opatije tiče i na uređenje kupališta Slatina; Grad je u suradnji sa svim zainteresiranim stranama, od aktualnih korisnika poslovnih prostora na Pančeri, do nadležnih u mjesnim odborima naručio izradu idejnog projekta uređenja Slatine, koji je sada u završnoj fazi i usuglašavaju se detalji s konzervatorima. Cilj je da Opatija dobije centralno kupalište, uređeno i obnovljeno prema mjeri ove turističke destinacije.

Nedavno je Županijska skupština donijela odluku o namjeri davanja koncesije za korištenje plaže Royal, pa je tako za očekivati da će i plaža ispod uskoro dobiti novo lice.

 Tako će do početka sezone Grad Opatija potpuno urediti dječju plažu Tomaševac, za koju očekuje da će već ove sezone zavijoriti i Plavu zastavu. Tomaševac tako postaje tematska plaža, sa sadržajima primarno namijenjenim djeci. Željenom izgledu uređena Tomaševca prethodit će tako dohrana plaže pijeskom kako bi se sanirala  oštećenja nastala od utjecaja valova i jakih  vjetrova južnih smjerova, zatim  izmještanje dijela šetnice iz prostora plaže, obnove ograda, ulaznih vrata, te postave sprava na igralištima, fontane za vodu, tuševa, rukohvata i stepeništa za ulaz u more, rekviziti za igre u moru. Postavit će se i toranj za spasioce na plaži, a potom i  posude za odvojeno sakupljanje otpada…U  Proračunu Grada za uređenje Tomaševca osigurano je  300.000 kn, radove će izvesti djelatnici tvrtke Parkovi d.o.o., koji bi prema planovima onda i upravljali tematskom dječjom plažom Tomaševac.

I niz prirodnih plaža duž Lungomare, malih oaza netaknute prirode  će Grad preurediti na prihvatljiv način da to postanu plaže – prirodna sunčališta, čime se dobiva na atraktivnosti duž obalnog pojasa, a ne zadire u netaknutu prirodnu kompoziciju stijena uz more.

Opatija, poznata perla jadranskog turizma, već od ove sezone, dobiva kvalitetnije plaže u kojima će uživati svi kupači, i turisti, ali i mještani, kao i oni iz okolnih gradova koji gravitiraju ovom akvatoriju na turističkoj dnevnoj bazi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...