Početna - IZDVOJENO - Opatijska promocija knjige “Svijet bez granica”
Foto Luigi
Foto Luigi

Opatijska promocija knjige “Svijet bez granica”

U opatijskom Gervaisu jučer je održana promocija knjige „Svijet bez granica“ nastala na osnovu razgovora koje su protekle pandemijske godine vodili makedonski diplomat Srđan Kerim i poznati hrvatski publicist i novinar Danko Plevnik. Nakon zagrebačke promocije knjiga je predstavljena i u Opatiji gdje gospodin Kerim živi već sedam godina.
Srđan Kerim bio je ministar u Vladi SR Makedonije, glasnogovornik jugoslavenskog Ministarstva vanjskih poslova, makedonski veleposlanik u SR Njemačkoj te Ujedinjenim narodima, poslovni čovjek, a vrhunac njegove karijere je predsjedanje 62. zasjedanjem Opće skupštine Ujedinjenih naroda, od 2007. do 2008. godine. Prošle je godine Srđan Kerim s Gradom Opatijom potpisao ovlaštenje za zastupanje u razvijanju međunarodne suradnje i partnerstva s institucijama i pojedincima koji će aktivno promovirati međunarodni ugled Opatije. Zajednički je cilj Opatiju upisati na kartu prestižnih konferencijskih centara Europe i svijeta.
Na opatijskom predstavljanju sudjelovali su bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, diplomat i sveučilišni profesor Damir Grubiša, urednik knjige Vuk Perišić i autori, a predstavljanje je moderirao Seid Serdarević, glavni urednik Frakture, koja je izdala knjigu.
“Knjiga opisuje ono što u svijetu jest i što bi trebalo biti. Srđan Kerim je prvi u povijesti, kao predsjednik zasjedanja UN-ove skupštine, na dnevni red stavio pitanje klimatskih promjena. Taj njegov potez suština je diplomacije – strpljiv rad uz male korake. Pravi napredak ne dolazi revolucijom nego polaganom evolucijom”, rekao je Vuk Perišić
“Kerim je još kao omladinac shvatio da se do jedinstva može doći samo sustavnom diplomatskom aktivnosti koja pretpostavlja dijalog i mirenje suprotstavljenih stavova izvan premisa ideologije. Takav svoj rad nastavio je u Pokretu nesvrstanih, a kasnije i u Ujedinjenim nacijama. Mirne duše može se konstatirati da je kao iskusni diplomat zapadnog Balkana ostvario osobni, ali i širi regionalni povijesni značaj”, kazao je koautor knjige Danko Plevnik.
Srđan Kerim je iznio i osobno iskustvo koje se dogodilo na jučerašnji dan 12. svibnja 1991., točno prije trideset godina kada je Stjepan Mesić trebao postati predsjednik Predsjedništva SFRJ. Obzirom da je Srbija, odnosno Slobodan Milošević, na svojoj strani imala i Vojvodinu, Kosovo i Crnu Goru odnos snaga je bio 4 za i 4 protiv. Na inicijativu gospodina Kerima na sjednicu su pozvani predstavnici Europske zajednice: Nizozemske, Italije i Luksemburga. Diplomatskim manevrom uspio se postići cilj, Stjepan Mesić je postao predsjednik Predsjedništva SFRJ. Milošević nije bio voljan potpisati taj dokument, uz opasku da nema nalivpero pa mu je Kerim dao svoje.
“To iz današnje perspektive izgleda groteskno i kao zanimljiva priča, ali bili su to iznimno teški trenuci naše povijesti. Vojska je pripremala puč kako bi se instalirao Milošević, a uhapsili Tuđman i Kučan”, prepričao je Kerim istaknuvši kako je bit diplomacije očuvanja mira i stabilnosti bez čega nema napretka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...