Početna - IZDVOJENO - Opatijsku osnovnu školu “trese” neviđena kriza

Opatijsku osnovnu školu “trese” neviđena kriza

Natječaj za ravnatelja u tijeku, prosvjetna inspekcija raspustila školski odbor, županija imenovala povjerenstvo, a aktualni ravnatelj za sve proziva medije

Školski odbor Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova u Opatiji raspisao je dana 3. lipnja natječaj za imenovanje ravnatelja škole. Bio bi to još jedan sasvim uobičajeni izbor da se u međuvremenu nije dogodio poprilično apsurdan splet okolnosti. Na dan raspisivanja natječaja, Služba prosvjete inspekcije raspušta Školski odbor Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova uz obrazloženje o neprihvatljivom djelovanju. Natječaj završava 11 lipnja, a idućeg dana Upravni odjel za odgoj i obrazovanje Primorsko – goranske županije imenuje tročlano povjerenstvo koje će do kraja provesti postupak izbora ravnatelja i potom provesti izbore za novi Školski odbor. No, tu apsurdima nije kraj.

Redakciji portala RivijeraNews obratili su se roditelji djece koja pohađaju opatijsku osnovnu školu koji su rezignirani razvojem situacije. Dosadašnjeg ravnatelja Fredija Glavana optužuju za neprimjerenu komunikaciju i niz propusta u postupanju za vrijeme njegova višegodišnjeg “stolovanja” na čelu škole. Dostavili su nam pismo ravnatelja kojeg je poslao roditeljima učenika opatijske osnovne škole. Ono što nas je najviše iznenadilo, u pismu za otežan demokratski proces za izbor ravnatelja optužuje, između ostalih, i medije. Posebno se osvrnuo na “nekorektni i neistiniti članak u Novom listu, gdje se neosnovano sadašnji ravnatelj optužuje (kleveće) za financijske malverzacije i mobing nad više radnika škole.” Također, istaknuo je “čudnu i jedinstvenu” vijest portala RivijeraNews u kojoj se samo prenosi tekst natječaja kao razlog za moguću prijavu većeg broja kandidata.

Pismo zaključuje pozivom Vijeću roditelja: “… pozivam sve dobronamjerne članove na legalne forme podrške školi jer je izbor rukovodstva od ogromne važnosti za nastavak dosadašnjeg odličnog rada naše ustanove. Osobno se osjećam odlično i nemam nikakvih dvojbi. Ponosan sam na svoj dosadašnji rad, općenito u prosvjeti i na mjestu rukovoditelja škole. Veselim se nastavku suradnje sa svima vama i realno pomicanje novih zajedničkih granica.”

Ravnatelj škole zaboravio je kako mediji imaju uistinu čudni i jedinstveni zadatak izvještavati javnost o događajima važnima za život u zajednici, a o korektnosti i istinitosti tvrdnji iznesenih u novinskim člancima ipak odlučuje netko drugi, a ne ravnatelj u svojim priopćenjima. Kvalitetna suradnja i komunikacija s učenicima, roditeljima, kolegama i osnivačima od najveće je važnosti za nesmetano funkcioniranje škole. I da, ne misliti isto kao ravnatelj škole ne znači biti destruktivan i zlonamjeran.

O izboru novog/starog ravnatelja odlučit će tročlano povjerenstvo u sastavu: Filip Vlah, Liliana Stipanić i Nataša Milković nakon zaključenog natječaja. Tekuća školska godina obilježena je višetjednim štrajkom prosvjetara u prvom i obustavom nastave zbog pandemije u drugom polugodištu, a kriza vlasti na kraju školske godine bit će točka na i školskoj godini koju će svi htjeti što prije zaboraviti.

Preuzeto s: Rivijera News

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...