Početna - IZDVOJENO - Ostojić ukida trideset posto kreveta u bolnicama
Ostojić
foto: web

Ostojić ukida trideset posto kreveta u bolnicama

Ministar zdravlja Rajko Ostojić sutra će predstaviti dugo očekivani plan razvoja hrvatskih bolnica, poznatiji kao master plan. Francuski konzultanti predložili su tako racionalizaciju mreže bolnica što podrazumijeva spajanje kako bolnica tako i odjela ovisno o broju liječnika, pacijenta na godišnjoj razini i iskoristivosti kreveta kao i potrošnji.

Cijela Hrvatska podijelila bi se na četiri gravitirajuće zdrastvene regije i po tom bi se modelu radilo spajanje. Središnje ustanove svake regije bili bi klinički bolnički centri a većina općih bolnica ostala bi na četiri osnovna odjela: interna, pedijatrija, ginekologija i porodništvo te opće kirurgija.

Reorganizacijom bi se ukupno, prema planu koji treba proći javnu raspravu, smanjio za trideset posto broj akutnih kreveta. U prijedlogu Francuza primjerice bolnički kreveti moraju imati 85 posto iskoristivosti, a njihov minimalni broj bio bi petanest. Ukinuli bi se i svi odjeli koji godišnje imaju manje od 665 bolničkih pacijenta i manje od pet liječnika. Do integracije prema tom prijedlogu može doći samo ako udaljenost do nove lokacije građanima nije veća od trideset minuta. Također ni jedan odjel ne bi smio imati više od 45 kreveta, a uzimat će se u obzir i kvaliteta rada pojedinih odjela.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...