Početna - IZDVOJENO - Otvoren 17. Liburnia Film Festival

Otvoren 17. Liburnia Film Festival

Na programu do 30. kolovoza 31 dokumentarni film

Projekcijom filma “Da je meni ono što mi nije” redateljice Višnje Skorin na Ljetnoj pozornici u Opatiji sinoć je počeo 17. festival hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festival. Na programu do 30. kolovoza je 31 dokumentarni film, među kojima je njih 19 u konkurenciji za nagrade. 

Festival je proglasio otvorenim zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić koji je pri tom naglasio da je Liburnia Film Festival postao razlog dolaska posjetitelja u Opatiju u drugoj polovici kolovoza te izrazio zadovoljstvo što se takva vrijedna kulturna manifestacija udomaćila u Opatiji. Organizatorima LFF-a zahvalio je na entuzijazmu i pozitivnoj energiji što su je kroz godine ugradili u LFF.

Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježeno je temom, posvetom hrvatskoj brodogradnji, potaknutom recentnim zbivanjima u brodogradilištima „3. maj“ i „Uljanik“, što prati festivalski vizual te nekoliko filmova u off programu.

U konkurenciji za sedam nagrada (nagrada za najbolji film, nagrada publike, nagrada za najbolji regionalni film, najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka) nalaze se četiri filma koja će imati svjetske premijere (Pluf! Elvisa Lenića, Baka Borne Zidarića, Nihilist Renate Lučić i Hipokritovi sinovi Antona Mezulića) te niz filmova autora i autorica koji su dosad već stekli publiku ili osvojili nagrade, bilo da je riječ o nadolazećim ili već renomiranim autorima poput Tomislava Žaje (Susjedi), Andreja Korovljeva (Tusta), Gorana Devića (Na vodi) ili Zvonimira Rumboldta (Ulazak vlaka u stanicu, Izlazak radnika iz tvornice).

O najboljima će odlučivati peteročlani žiri koji ove godine odlukom organizatora festivala u potpunosti čine žene, a čime se želi skrenuti pozornost na zastupljenost žena u filmskoj industriji. U žiriju su češka filmska producentica, redateljica i programerka Veronika Janatkova, zatim njena sunarodnjakinja Diana Tabakov, voditeljica filmskog programa i akvizicija pri međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films koja okuplja ključne europske festivale dokumentarnog filma, potom slovenska redateljica i selektorica festivala Kino Otok – Isola Cinema Varja Močnik, hrvatska filmska video i audio umjetnica te montažerka Hrvoslava Brkušić te Nadija Mustapić, hrvatska autorica koja djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa ali i ostalih medija.

Osim na glavnoj festivalskoj pozornici, maloj Ljetnoj, LFF od utorka od 18:30 program prikazuje i u Vili Antonio (V. Nazora 2) gdje će publika pogledati Poštovana predsjednice! Daniela Pavlića čija će to biti svjetska premijera, Prijateljstvo s Trokutom poznate fotografkinje Vladimire Spindler, također svjetska premijera, ili 12 petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima i njihovim jezicima, Kartoline grupe autora ( Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Darovan Tušek, Katerina Duda, Ivana Pipal i Ante Zlatko Stolica).

U Vili Antonio prikazuje se i program posvećen brodogradnji: Godine hrđe Andreja Korovljeva, Samoupravni film Igora Bezinovića i Volim li svoj posao Nadije Mustapić, stariji radovi koji su svaki iz svog ugla zahvatili svakidašnjicu hrvatske brodogradnje na ovim prostorima. U ovom dijelu programa bit će prikazan i igrano-dokumentarni debitantski film filmskog kritičara i ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara, Automati želja Alda Paquole iz 1979. godine.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Hotel Ikador postao član čuvenog Moët & Chandon Privilege Cluba

Najluksuzniji boutique hotel na Jadranu, Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa od ovog se ljeta može pohvaliti još jednim u ...