Početna - GOSPODARSTVO - PDV opet ide “gore”?
Slavko Linić
Slavko Linić foto: Arhiva/ Patrik Macek/PIXSELL

PDV opet ide “gore”?

“Davno smo došli pred zid, samo se još borimo da to shvatimo. Pred nama je niz nimalo laganih trenutaka”, izjavio je Linić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Naime, dva su problema s kojima se Hrvatska bori u ovome trenutku, a to su to što Hrvatska ne bilježi gospodarski rast te borba s novim rashodima koje donosi članstvo u Europskoj uniji u iznosu od 4,5 milijardi kuna. Kako je sasvim sigurno da Hrvatska ulazi u proceduru prekomjernog deficita, što se vidjelo nakon objave statistike Eurostata, tek ostaje vidjeti što će Europska komisija predložiti da se deficit smanji na tri posto, odnosno kakve nas mjere sljedeće godine čekaju.
Upravo iz tih razloga Linić je najavio kako je moguće i da će se povisiti stopa PDV-a, porez na nekretnine te rezanja plaće i otpuštanja. Jedan od takvih primjera rezanja jest i ukidanje državnog poticaja na stambenu štednju.

Zbog vrlo loše situacije u Hrvatskoj, Europska komisija će od Hrvatske tražiti da državne financije u propisane okvire vrati u sljedeće tri godine, dakle do kraja 2016. Cijelo to vrijeme Bruxelles će pažljivo i strogo nadzirati što rade hrvatske vlasti. Lažiranja gospodarskih pokazatelja više neće biti, a ni skrivenih minusa u proračunu, piše HRT.

Ako reforme daju rezultate, Hrvatska će za tri godine biti oslobođena tog dodatnog nadzora. Ako ne, Unija će joj zaprijetiti uskraćivanjem novca iz razvojnih fondova.

Hrvatska bi već u studenome i prosincu od Europske komisije mogla dobiti mišljenje i preporuke o nacionalnoj ekonomskoj politici.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...