Početna - IZDVOJENO - Svaki petak za vrijeme “Pusta” radionice i kulturno edukativni program ”Maškaranegi šušur po petkeh“ u ”štali“ restorana ”Stara Pošta“
šušur
foto:facebook

Svaki petak za vrijeme “Pusta” radionice i kulturno edukativni program ”Maškaranegi šušur po petkeh“ u ”štali“ restorana ”Stara Pošta“

Već nekoliko godina Stara Pošta donosi zanimljive edukativne programe, a neki od njih se odnose na etno baštinu kao što je primjerice ”kako se pali krbunica“ koju su prezentirali prije nekoliko godina, a  Općina Matulji i ove će godine podržati kvalitetne programe koji idu prema edukaciji mladih upravo na području etnologije vezane uz običaje pusta.

– Ti programi usko su vezani uz programe Zvončarske muzejske zbirke koja kroz svoje edukativne programe za mlade i posjetitelje tijekom godine ima radionice izrade ”pusneh rožic“ ; tradicionalnih plesova i degustacije pusnih delicija u sklopu izložbenog programa . Veseli nas da ovi programi izlaze iz muzejskog prostora i da se nastavljaju u autohtonim živim prostorima te da možemo podržati radionice koje će se održavati svakoga petka na Staroj Pošti, tradicionalnom domaćem i pusnom ugostiteljskom objektu. Izrada ”pusneh rožic“ imat će stvarnu primjenu jer će svi koji prvi put ”delaju klobuki“ tu moći od početka do kraja izraditi zvončarski klobuk, naučit ”kako se zašije šparužina, kako se opšije klobuk, store šibi i posloži rožice“, vežu zvonci i slično. Učit će se i plesovi našeg kraja, znanja o pusnim slatkim i slanim delicijama koje će mladima prenositi učenici opatijske Ugostiteljske škole zajedno sa svojim profesorima pa nam je drago da će program podržat i Udruženje Obrtnika Opatija s ciljem poticanja obrtništva kod mladih, a upravo na starim tradicijama ovog kraja, napomenula je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika pri najavi ovogodišpnjih programa.

Spomenute programe planiraju povezati sa Zvončarskom muzejskom zbirkom i to kroz manifestaciju Noć muzeja kojoj je ove godine tema – glazba.

– Cilj nam je ovog pusta početi predstavljati i ”stare oštarije“, zabilježiti njihovu povijest, priče koje se uz njih vezuju, ljude koji su ih stvarali jer su upravo ti objekti od kojih neki i danas djeluju, a nekih više nema, postali su toponimi u prostoru pa je obično kad i danas znamo reć “to je tamo Pul Deklevi pul Jurdani, pul Julice, na Staroj Pošte, pul Zori, Kinkeli va Bregeh…..i slično. Prva će se u Noći muzeja predstaviti Stara Pošta, a govorit će najmlađa generacija familije Dekleva, koja nastavlja tradiciju, a degustirat će se i škrtavi presnac, ulenjaki i prvo nagrađene kobasice sve po receptu Stare Pošti, dodala je Šebalj.

Tina Dekleva Babić najavila je programe koje je pripremila vrijedna ekipa Stare pošte.

– Svaki petak za vrijeme ”Pusta“ organiziramo radionice i kulturno edukativni program ”Maškaranegi šušur po petkeh“ u ”štali“ restorana ”Stara Pošta“ za nove naraštaje i sve zainteresirane, istaknula je Dekleva Babić.

Program će se održavati svaki petak za vrijeme trajanja pusta od 18 sati nadalje, a sve će bit popraćeno z domaćun živun pusnun muzikun.

– Prva radionica pod nazivom ‘Zvončarska montura’ održana je, 21. siječnja. Saka zvončarska grupa na području Općine Matulji je specifična, a te specifičnosti zvončarske monturi će se prezentirat va našoj Štale. Pozvane su se zvončarske grupe Općine Matulji, da prezentiraju veževanje zvonci, način delanja rožic i klobuki. Isto tako svi zainteresirani pusni judi da pomoru i pokažuju mlajen, a i staren ki bi radi navadit. Šetemanu dan kašneje (27.01.), a rasporedu je mladi maškarani festival – “Deca sopu, deca tancaju”. Prvi dio programa biti će reduta za decu kade će se predstavit učenici Osnovne škole „Drago Gervais“ Brešca sa svojim etno programom. Pozvana su i djeca iz susjednih općina te svi zainteresirani. Nakon toga program se nastavlja u okviru programa Zvončarske muzejske zbirke. Na ‘Ceste pusne domaće hrani’ o puste se parićuju pusne delicije, a tako će bit i 3. veljače. Parićevat će se slatki i slani specijaliteti ki su tradicionalni za Općinu Matulji i Liburnijski kraj va pusno vreme. Va prostoreh kuhinje restorana „Stara pošta “ i va „Štale“ kuhat će se pusno. Osmišljeno je ko radionica za mlado i staro kade će kuhari restorana „Stara pošta“ i Ugostiteljska škola z Opatije pokaževat kako se po starinsku parićuje kisela repa z fažolon, palenta, kapuz i kobasice te pusne slatke delicije kod ča su ulenjaki, kroštuli i presnac, dodala je Dekleva Babić.

Zatancat po starinski moći ćete već u petak, 10. veljače.

– Za seh ki bi radi navadit zatancat po starinski, ni staro ni mlado, imaju priliku petak 10.02.2017. va Štale na Staroj Pošte, pod vodstvom našeh domaćeh tancuri. Program će bit popraćen z domaćun živun pusnun muzikun. Mladi i stari, maškarani ili ne pozvani su si. U program uključit će se i folklorne skupine našega kraja. Pusni tanac po starinski bit će petak 17. febrara. Rano je počelo i rano je finilo aš sej moralo poć doma po dobe. Maškaralo sej ča sej na šufite našlo, navuklo sej nase kakov stari trliž i partilo na tanac. Provajmo još jedanta po starinsku. Tanac z starinskun pusnun muzikun. Va isto vreme će va prostoreh restorana „ Stara pošta “ ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević govorit o svojoj „Zvončari i njihovi odjeci“, a sve to popraćeno uz projekciju dokumentarnih filmova o zvončarskim pohodima, napomenula je Dekleva Babić.

Posljednji program pod nazivom ”Kad si sretan ti ponovi ovo sve…“ na rasporedu je 24. veljače.

– Tanac z starinskun pusnun muzikun, zakuska uz kuhano črno vino i prezentacija sega ča se je delalo si pusni petki na Maškaranen Šušure va „Štale“. Sen juden ki su nan pomogli va organizacije ovega pusnega događanja Udruženji obrtnika , Ugostiteljskoj škole Opatija i Općine Matulji ko glavnemu sponzoru zahvalit ćemo se za pomoć i sudjelovanje i podelit zahvalnice. Unaprijed se veselimo što ćemo omogućiti svima nekadašnji ambijent i atmosferu, da nešto nauče od drugih i ono najvažnije da se druže uz promicanje kulture i povezanosti sa pusnom narodnom glazbom koja je ukorijenjena u našem kraju, rezimirala je Tina Dekleva Babić iz restorana Stara Pošta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...