Početna - IZDVOJENO - PGŽ: Zadržati nadstandard zaštite ranjivih skupina
djecji-vrtic-mlaka-1
Foto: Grad Rijeka

PGŽ: Zadržati nadstandard zaštite ranjivih skupina

Plan mreže dječjih vrtića, programi prevencije u zdravstvu te koncesije na pomorskom dobru naći će se ovoga četvrtka na sjednici Županijske skupštine PGŽ. Do kraja mandata ovoga saziva planiraju se još dvije sjednice, krajem veljače i ožujka.

Na prošlotjednom kolegiju primorsko-goranskoga župana dana je suglasnost Županijskoj upravi za ceste da ugovori radove na rotoru Marinići, kod Plodina. Projekt je vrijedan više od dva milijuna kuna. “Ključne su Općina Viškovo i Hrvatske ceste, ali i riječki Vodovod i kanalizacija jer se premješta dio instalacija. Zapravo se taj dio Viškova priprema na prometna rješenja koja će uslijediti nakon otvaranja zaobilaznice oko Viškova”, rekao je župan Zlatko Komadina.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je izdvajanje 1.670.000 kuna iz proračuna PGŽ za preventivne programe nadstandarda u zdravstvu. Putem programa županijskoga Doma zdravlja, namjera je zadržati postojeću zaštitu ranjivih skupina te osigurati dostupnost timova palijativne skrbi i na otocima te u Gorskome kotaru.

Od ukupnoga iznosa, za mobilne timove palijativne skrbi namijenjeno je 322.500 kuna, za rad Savjetovališta za prehranu dojenčadi 93.000, za organiziranje tečajeva za trudnice 37.000, za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskoga rata i njihovim obiteljima 90.000, za sufinanciranje dežurne ambulante u Cambierijevoj ulici u Rijeci 580.000 kuna, a za nastavak programa sanitetskoga prijevoza za dijalizirane osobe u Gorskome kotaru 180.000 kuna u ovoj godini.

Pred Županijskom skupštinom naći će se i Plan mreže dječjih vrtića na području PGŽ. Trenutno u županiji živi 17.240 djevojčica i dječaka predškolske dobi, a njih 64 posto ide u vrtiće ili malu školu. To je iznad hrvatskoga prosjeka od 55 posto, ali na začelju Europske unije, gdje je predškolskim odgojem obuhvaćeno 90 posto djece – rekla je županijska pročelnica za školstvo Edita Stilin.

“Zajedno s programima predškole, u PGŽ oko 11 tisuća djece pohađa programe predškolskog odgoja. U 11 gradova i općina trenutno nedostaje kapaciteta, najviše u jaslicama. Prema podacima, u PGŽ je oko 1600 djece jasličke dobi”, rekla je Stilin. Prema prijedlogu mreže dječjih vrtića, nove ustanove će se graditi u Rijeci, Opatiji, Malinskoj, Rukavcu, Viškovu, Kostreni, Škrljevu, Triblju, Tršću i Malom Lošinju, dok u Gorskome kotaru, u Delnicama, Vrbovskom, Fužinama i Ravnoj Gori nedostaje jaslica.

Stilin je najavila i kako se ove godine očekuje završetak gradnje škola u Baški i Puntu, gdje se gradi i dvorana. Obnavlja se škola u Čavlima te uređuje zgrada Prve sušačke hrvatske gimnazije, u kojoj će jedna dvorana biti uređena za programe plesa i baleta. U pripremi su projekti za dogradnju škole u Marinićima, Medicinske škole, te Učeničkoga doma Kvarner. Devet projekata energetske obnove škola prijavljeno je na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost. Stilin je najavila i nastavak financiranja programa produženoga boravka za učenike putnike, kojim je obuhvaćeno 418 učenika iz 15 škola.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...