Početna - IZDVOJENO - Počelo prvo izdanje Periskopa
periskop_cover-1

Počelo prvo izdanje Periskopa

Krenuvši iz promišljanja o potrebama plesne scene u Hrvatskoj i regiji, Prostor Plus u suradnji s NDA CRO pokreće Festival Periskop kao pilot-program kojim se nastoji objediniti, ojačati i decentralizirati edukativne, umjetničke i izvedbene kapacitete suvremenog plesa i pokreta. Prvo izdanje festivala donosi ukupno 10 izvedbenih dana, a uključuje sadržaje koji variraju od plesnih predstava i instalacija, preko plesnih predstava za djecu i mlade te audioture, do site- specific performansa, moderirane rasprave i radioničkih izvedbi u javnom prostoru. Festival najavljuje plesna predstava Trijada nagrađivane autorice Maše Kolar koja se održala  24.09. u 19:30 u HKD-u na Sušaku. Kroz dinamičnu igru mitoloških ženskih arhetipa, ovaj muško-ženski duet progovara o ljubavnim odnosima. Gostovanje predstave realizirano je kroz Plesnu mrežu Hrvatske u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca. Moa Autio i Arttu Palmio, umjetnici na rezidencijalnom programu KAMOV, u utorak 27.9. u 20 sati u Filodrammatici predstavit će rad u nastajanju Hidden Escapes – potaknuti odnosom vidljivog i skrivanja, naglasivši fizičku komponentu izvedbenog djelovanja. Kroz propitivanje pojma autorstva, u potrazi za izvedbenim praksama koje poniru u međuprostor originala i kopija nastalih na temelju koreografije Rosas danst Rosas koju je autorica Anne Teresae De Keersmaeker podijelila s digitalnim zajednicama, na riječkom nas Korzu 30.9. u 17 sati očekuje izvedba proizašla iz radionice Copy or inspiration/Re:Rosas pod vodstvom Larise Navojec kao dijela NDA CRO.

Programska linija Novi horizonti, jedan je od idejno potpisnih dijelova festivala kojim se svjetlo reflektora prepušta mladim autorima izabranima natječajem. Smisao programa Novi horizonti jest otvaranje prostora i prilika na kojima bi mladi umjetnici predstavili svoje autorske radove. U suradnji s NDA CRO, festival nastoji potaknuti mlade umjetnike i umjetnice na rad na vlastitim autorskim koreografijama. U subotu 1.10. od 19.30 sati, posjetitelji Filodrammatice mogu uživati u virtualno obilježenoj i erotiziranoj dosadi u predstavi Faun Tonija Flega pod mentorstvom Martine Granić, a slijedi igra tijela, instrumenta i pokreta kroz Etidu za violu i midikontroler Nastasje Štefanić pod mentorstvom Irme Omerzo. Drugi dio subotnje večeri, u 21 sat, festival posvećuje lokalnoj umjetničkoj produkciji. Očekuju nas radovi riječkih plesnih umjetnika: studija blizine Closer Borne Babića i Martine Hrlić Rogić te Rorschachom inspirirane Mrlje Marte Rak i Antonije Čop. Nedjeljno popodne, 2.10., rezervirano je za promišljanje plesa u hrvatskom kontekstu i druženje sa članovima Nomadske plesne akademije (NDA CRO) – kolektivom koji okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike diljem Hrvatske. NDA Dan započinje u 12 sati u Filodrammatici i obuhvaća projekciju filma Nomadovizija, instalaciju NDA Arhiva te talk-talk roullette, moderiranu diskusiju o suvremenom plesu i problematici plesnih festivala u Hrvatskoj.

Kik Melone u srijedu, u 20 sati, na daskama HKD-a Sušak, izvodi Ms Fox invited Ms Cat for tea and a chit-chat one late late afternoon last summer, a pepermint-čokolada, klavir, talk-show format i fiktivne plesačke autobiografije tek su dio zavodljive igre ove plesne predstave čije je gostovanje omogućeno uz pomoć NDA CRO.

U četvrtak nas, 6.10., očekuje edukativno-plesna poslastica za djecu i mlade, E=mc2 (Volim

fiziku) – izvedba Zagrebačkog plesnog ansambla kojom će se na pozornici HKD-a na Sušaku u 19 sati na zabavan način fizički raspetljati svi strašni fizikalni pojmovi nad kojima se strepi u

školskim klupama. Predstava je dio Platforme Kliker čija je misija potaknuti produkciju i distribuciju sadržaja koji se kroz medij suvremenog plesa i pokreta obraćaju djeci i mladima, a

koji su inovacija u plesnoj produkciji u Hrvatskoj.

Dissonanza sjećanje – peripatetički audioperformans, tražena repriza uspješnice Prostora Plus pod umjetničkom palicom Sanje Gergorić i Andreja Mirčeva, u petak 7.10. u 16, 17 i 18 sati, posjetitelje će prošetati soničnom poviješću Filodrammatice te ih podsjetiti kako je to izgledalo svratiti na gusti sa šlagom, pjevati u Malim Riječanima ili zaškripati starim parketima neobarokne dvorane. Poigravanje pojmom liminalnog i femininog, aluzijama na Tarkovskovljevog Stalkera, dio je site- specific predstave ZONA koja će se u prostoru Hartere održati u subotu u 14 sati u produkciji Prostora Plus. Festival se zatvara 8.10. u 12 sati, a zainteresirani će ovom prigodom moći proviriti iza zastora i otkriti kako izgleda Baletna dvorana HNK Ivana pl. Zajca tijekom pripreme dva nova baleta Baletnog ansambla. Riječ je baletu Šah-mat jazz koreografa Raze Hammadija te apstraktnom baletu Dogma Balázsa Baranyaia. Za vrijeme trajanja Periskopa, sudionici festivala, umjetnici i publika moći će u neformalnim druženjima u Samovaru, Dnevnom boravku, Cukerinu i Klubu Život razmjenjivati dojmove s predstava ili jednostavno uživati u zajedničkom druženju. Cjelokupan program s više informacija potražite na www.prostorplus.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...