Početna - IZDVOJENO - Počinje Liburnija Film Festival

Počinje Liburnija Film Festival

U ponedjeljak 26. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji počinje 17. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festivala, koje do petka 30. kolovoza na veliko platno Ljetne i malo platno Vile Antonio u Opatiji donosi 31 hrvatski dokumentarac, od čega njih 19 u konkurenciji za nagrade. Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježeno je temom, posvetom hrvatskoj brodogradnji, potaknutom recentnim zbivanjima u brodogradilištima „3. maj“ i „Uljanik“, što prati festivalski vizual te nekoliko filmova u off programu.

U konkurenciji za sedam nagrada (nagrada za najbolji film, nagrada publike, nagrada za najbolji regionalni film, najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka) nalaze se četiri filma koja će imati svjetske premijere (Pluf! Elvisa Lenića, Baka Borne Zidarića, Nihilist Renate Lučić i Hipokritovi sinoviAntona Mezulića) te niz filmova autora i autorica koji su dosad već stekli publiku ili osvojili nagrade, bilo da je riječ o nadolazećim ili već renomiranim autorima poput Tomislava Žaje (Susjedi), Andreja Korovljeva (Tusta), Gorana Devića (Na vodi) ili Zvonimira Rumboldta (Ulazak vlaka u stanicu, Izlazak radnika iz tvornice).

O najboljima će odlučivati peteročlani žirikoji ove godine odlukom organizatora festivala u potpunosti čine žene, a čime se želi skrenuti pozornost na zastupljenost žena u filmskoj industriji. U žiriju su češka filmska producentica, redateljica i programerka Veronika Janatkova, zatim njena sunarodnjakinja Diana Tabakov, voditeljica filmskog programa i akvizicija pri međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films koja okuplja ključne europske festivale dokumentarnog filma, potom slovenska redateljica i selektorica festivala Kino Otok – Isola Cinema Varja Močnik, hrvatska filmska video i audio umjetnica te montažerka Hrvoslava Brkušić te Nadija Mustapić, hrvatska autorica koja djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa ali i ostalih medija.

Festival će u ponedjeljak 26. 8. u 20:30 otvoriti hrvatska premijera filma Da je meni ono što mi nijeredateljice Višnje Skorin, emotivna priča o životnim stranputicama ali i ambicijama ispričana kroz iskustvo Sandre Jurak koja nakon godina prisutnosti na estradi i rada u medijima kreće nanovo, čisteći stanove i skrbeći za starije no s najvećom željom da se ponovno posveti glazbi.
Osim na glavnoj festivalskoj pozornici, maloj Ljetnoj, LFF od utorka od 18:30 program prikazuje i u Vili Antonio (V. Nazora 2) gdje će publika pogledati Poštovana predsjednice! Daniela Pavlića čija će to biti svjetska premijera, Prijateljstvo s Trokutom poznate fotografkinje Vladimire Spindler, također svjetska premijera, ili 12 petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima i njihovim jezicima, Kartoline grupe autora ( Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Darovan Tušek, Katerina Duda, Ivana Pipal i Ante Zlatko Stolica).

U Vili Antonio prikazuje se i program posvećen brodogradnji: Godine hrđe Andreja Korovljeva, Samoupravni film Igora Bezinovića i Volim li svoj posao Nadije Mustapić, stariji radovi koji su svaki iz svog ugla zahvatili svakidašnjicu hrvatske brodogradnje na ovim prostorima. U ovom dijelu programa bit će prikazan i igrano-dokumentarni debitantski film filmskog kritičara i ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara, Automati želja Alda Paquole iz 1979. godine.

Izvor: www.rivijeranews.hr
Autor teksta: Jelena Androić

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

NOVI iPHONE BEZ SLUŠALICA I ADAPTERA ZA PUNJENJE

Sve su glasnija nagađanja da se Apple sprema povući potez koji se vjerojatno neće svidjeti njihovim kupcima Naime, u Apple-u ...