Početna - IZDVOJENO - POD POREČKOM RIVOM OTKRIVENE DRUGE DVIJE RIVE! Najveće iznenađenje je DRVENI brod star 2 tisuće godina

POD POREČKOM RIVOM OTKRIVENE DRUGE DVIJE RIVE! Najveće iznenađenje je DRVENI brod star 2 tisuće godina

Puno je mjesta u Istri na kojima je teško zakopati motiku malo dublje, a da ne naiđete na kakav arheološki ostatak kojeg valja obraditi.

Povijest koja izvire iz zemlje ne vole uvijek svi jer ona nerijetko znači obustavu radova od čega izvođači i investitori zaziru.

Ipak, neosporiva je činjenica da je svaki povijesni pronalazak pravo blago jer na temelju fragmenata arheolozi slažu čitavu priču i spajaju vremena u jedan tok koji nas je doveo ovdje gdje smo danas.

Jedna takva povijesna riznica otkrivena je u Poreču i to na, pod, tamošnjom rivom.

Krajem veljače tamo su se  ocrtali ostaci rive iz 15 . stoljeća, iz razdoblja kada su rađene sve gotičke palače u g radu. Za muzealce je to jedan od izuzetno važnih nalaza u posljednjih desetak godina, jer sada, nakon pretpostavki, imaju i konkretne dokaze o rimskoj, mletačkoj i austrijskoj liniji porečke rive, izvjestili su iz Zavičajnog muzeja Poreštine.

IMG_7486.JPG

Gostujući na Rovinj FM-u, ravnateljica muzeja, Elena Uljančić, objasnila je kako je zapravo pronađeno više riva.

– Otkrili smo rimski sloj, porečko pristanište iz prvog stoljeća i, kako su se radovi dalje održavali, našli smo rivu iz 15. stoljeća tako da sada imamo tri razine rive- austrijsku, mletačku i onu najstariju zasad poznatu, rimsku, rekla je Uljančić.

Investicija je jako velika, 7 tisuća kvadratnih metara se obnavlja u Poreču, a arheolozi su angažirani unaprijed obzirom da se je i pretpostavljalo kako bi ispod moglo doći do ovakvih otkrića.

Ipak, u idejama što dolje jest, nitko nije mogao nagađati da će se naići i na brod.

Tako je ravnateljica ove značajne porečke ustanove, ali i autorica nekoliko knjiga s povijesnom tematikom, vijest o otkriću rive, koja je užitak sama po sebi, proširila i viješću kako su tijekom arheološkog sondiranja na ovom području, ispred palače Danelon, popularno zvane zgrade Kompasa, otkriveni ostaci plovila iz rimskog razdoblja. 

Ostaci_rive_iz_15._stoljeća.jpg

I dok je uslijed istraživanja sve samo pretpostavka, vrijedi reći kako arheolozi pretpostavljaju da je riječ o plovilu manjih dimenzija izrađenom tehnikom šivanja, karakterističnom za sjeveroistočni Jadran, odnosno područje povijesne Histrije i Liburnije.

Voditeljica istraživanja je arheologinja Klaudija  Bartolić Sirotić, a sa Gaetanom Benčićem radi na ručnim iskopima dok geodeti snimaju i fotografiraju. Radi se na istraživanju pedeset kvadratnih metara porečke rive koja otkriva grad koji je nekad bio- ne turistički već lučki i to kao posljednja postaja na putu prema Veneciji.

Na dubini iskopa od nekoliko metara saznalo se kako je more  u doba Rima bilo na metar i pol niže gdje je pronađena porečka luka zajendo s drvenim pilonima gdje je bio jedan rimski molić.

No, da bi se razdoblja točno ustvrdila treba najprije istraživanje privesti kraju.- Mi smo mali poluotočni grad, 800 metara dužine i 200 metara širine, vrlo pogodan da se u njemu odvija lučki promet, a tome nam svjedoči i pronašeno posredstvo prometovanja, odnosno drveni brod iz Rimskog razdoblja, kaže Uljančić.

Brod je sličan onima koji su već pronađeni u Puli, Pula 1 i Pula 2, a izrađen je tehnikom šivanja i u vrlo je delikantnom stanju pa čitav tim stručnjaka promišlja kako bi ga izvadilo na kopno i očuvalo u stanju u kojem jest.

pronađeni_ostaci_broda.jpg

Da je moguće, jest, a tome svjedoče i dva pulska primjerka. Ipak, valja znati da se brod takvog staža pri izvlačenju mora održati u istim uvijetima u kojima se je nalazio posljednjih 2 tisuće godina koliko ih broji.

Otkako je tamo gdje jest čuvali su ga uvijek isti uvjeti, salinitet vode i stanje bez kisika. – Brod je sačuvan u nasipu, kao da je odbačen i zatrpan zbog svoje starosti. Pronađene su i stepenice gdje se spuštalo u rimsku lučicu, a brod je izrađen tehnikom šivanja odnosno drvo se povezivalo sa konopom, a potom premazalo smolom.

I dok su na pulskim primjercima pronašli i metlicu za korištenje upravo pri ovoj tehnici, na porečkom primjerku pronađe su su drvene figurice muškaraca i žene od svojih petnaestak centimetara visine koji se za sada nalaze u rukama restauratora i znalaca koji će moći sa sigurnošću reći kojom rimskom božanstvu pripadaju.

– Sam brod je zaobljen, sa potpuno očuvanim rebrima u izvornom položaju, a o samoj dužini se za sada može samo nagađati, no ona bi trebala biti manja od devet metara. Iako je sada još rano za reći.

Da će radovi na porečkoj rivi iznjedrit i i nova arheološka nalazišta očekivalo se već i pri samom početku istih, kao i to da će se prilikom konzervatorskog nadzora i sondiranju na predviđenim lokacijama, morati određeni dijelovi i faze građevinskih radova prilagoditi tijeku radova na nalazištima, izvjestili su tada iz Grada Poreča.

U međuvremenu, sada kada je otkriven, ideja je izvući brod i prezentirati ga javnosti u novom muzejskom postavu.

Preuzeto s: istrain.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

NOVI iPHONE BEZ SLUŠALICA I ADAPTERA ZA PUNJENJE

Sve su glasnija nagađanja da se Apple sprema povući potez koji se vjerojatno neće svidjeti njihovim kupcima Naime, u Apple-u ...