Početna - KULTURA - Polaganje vijenaca uoči praznika
polaganje vijenaca
foto: opatija.hr

Polaganje vijenaca uoči praznika

Delegacija Grada Opatije predvođena zamjenicom gradonačelnika Marinom Gašparić i zamjenikom gradonačelnika Fernandom Kiriginom u povodu obilježavanja predstojećih državnih praznika, Dana antifašističke borbe 22. lipnja i Dana državnosti 25. lipnja položila je danas vijence i zapalila svijeće kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Opatiji, te kod spomenika palim antifašističkim borcima na groblju Opatija i Centralnom križu na groblju Opatija, pored ploče s imenima poginulih branitelja na zgradi gradske uprave, a vijenci se danas polažu i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Voloskom, te u Spomen parku Jama u Ičićima. Minutama šutnje odana je počast svim palim žrtvama i borcima, stradalima u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu.

Obilježavanju uoči ovih državnih praznika bili su nazočni i roditelji poginulih branitelja u Domovinskom ratu s područja Liburnije, članovi  UABA Opatija, zatim Udruge dragovoljaca i  veterana Domovinskog rata, predstavnici vatrogasaca, i drugi.

Grad Opatija također je nedavno podigao Centralni križ na groblju Opatija, kao središnje mjesto odavanja počasti svim žrtvama, i onima čija su posljednja počivališta neznana ili negdje dalje; prije dvije godine, Grad je uredio i Spomen park Jama u Ičićima, kako bi svi koji prolaze pored toga mjesta znali da je koncem II. Svjetskog rata ondje brutalno oduzet život 37-rici žitelja Liburnije, a onda su bačeni u jamu. Kasnije je identificirano 19 žrtava ovog masakra.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...