Početna - IZDVOJENO - Poticanje uključivanja osoba starije životne dobi u cjeloživotno obrazovanje
web

Poticanje uključivanja osoba starije životne dobi u cjeloživotno obrazovanje

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održan je okrugli stol na temu skrbi lokalne zajednice u poticanju aktivnijeg sudjelovanja osoba starije životne dobi, na kojem su predstavljena dosadašnja iskustva i novi planovi programa ”Sveučilište za 3. dob”. Program “Sveučilišta za 3. dob” uspješno se provodi već šest godina u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke, te uz potporu Grada Opatije.

U ime Grada Rijeke okruglom stolu prisustvovala je Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, zatim zamjenica gradonačelnika Opatije Marina Gašparić, predstavnici ostalih gadova i općina riječkog područja, predstavnici polaznika programa te umirovljeni profesori koji su predavali u sklopu programa ”Sveučilište za 3. dob”.

Program “Sveučilišta za 3. dob” uspješno se provodi šestu godinu za redom u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke, te uz potporu Grada Opatije. Program je namijenjen stanovnicima Primorsko-goranske županije iznad 55 godina. Edukativni programi nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenog znanja s osobnim životnim iskustvom. Do sada je kroz različite programe prošlo više od 400 zadovoljnih polaznika.

“Grad Rijeka još od davne 1998. godine uspješno provodi aktivnosti u sklopu Europske mreže zdravih gradova, a sve s ciljem stvaranja grada po mjeri građana i smanjenja socijalne isključenost bilo koje skupine građana,” rekla je Ankica Perhat, ističući kako Sveučilište u Rijeci može i ubuduće računati na potporu Grada Rijeke u provođenju edukacije za osobe treće životne dobi.

Organizacijom okruglog stola željelo se okupiti predstavnike jedinica lokalne samouprave i Sveučilišta s idejom zajedničke rasprave o načinima uključivanja osoba starije životne dobi u cjeloživotno obrazovanje. Dosadašnje pozitivno iskustvo u provedbi programa potvrđuje važnost ovog projekta. Namjera je u budućnosti proširiti projekta i na ostale jedinice lokalne samouprave i ponuditi ga većem broju zainteresiranih starijih osoba. Kao najveći problem provođenja programa istaknut je mali odaziv umirovljenika iz manjih mjesta,  što će se u budućnosti nastojati premostiti.

Na današnjem okruglom stolu najavljen je i novi ciklus predavanja koji započinje 21. travnja, a svi zainteresirani se mogu javiti na broj telefona 051/ 584-861 ili na mail3dob@uniri.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...