Početna - IZDVOJENO - Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji grada Opatije i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu
fthm
foto: Grad Opatija

Potpisan sporazum o poslovnoj suradnji grada Opatije i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

U Velikoj vijećnici Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u petak je potpisan sporazum o poslovnoj suradnji grada Opatije i Fakulteta za menadžment u turizmu. Ugovor su potpisali dekanica FMTU-a, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana i gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, a nazočan potpisivanju bio je i rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Pero Lučin.

– Sveučilište u Rijeci i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu imaju za cilj biti aktivnim partnerima u razvoju lokalne zajednice. Fakultet ima ambicioznu misiju prerasti u lidera visokog obrazovanja, stručnog i znanstvenog istraživanja u navedenom području za cijelu Hrvatsku i Mediteran, ali ovaj Fakultet i prepoznatljiv je i neizostavni dio Opatije i njezine tradicije. Usmjerenost ka tom cilju i spremnost Grada Opatije za suradnju dosada je već rezultirala kvalitetnim projektima, navela je dekanica Dora Smolčić Jurdana uči potpisivanja.

Posebno valja istaknuti Strategiju razvoja Grada Opatije koju je izradio tim Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu na čelu s prof. dr. sc. Brankom Blaževićem uz kontinuiranu i partnersku suradnju Grada Opatije, lokalnih dionika i gospodarskih subjekata, dodala je.

Krunu dosadašnje suradnje Grada i Fakulteta predstavlja potpisivanje Sporazuma o poslovnoj suradnji Grada Opatije i Fakulteta kojom se iskazuje interes dalje suradnje na područjima od zajedničkog interesa, osobito u području razvoja i unapređenja turizma, što uključuje izradu znanstvenih i stručnih studija i analiza, pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, suradnje u izradi pojedinih segmenata prostornih i drugih razvojnih planova, održavanja znanstvenih i stručnih predavanja i edukacijskih programa, te ostalih poslova od zajedničkog interesa.

Kao prva aktivnost temeljem sklopljenog sporazuma je i izrada Destinacijskog akcijskog plana Opatije – ključnog operativnog plana turističkog razvoja grada u čije će kreiranje i donošenje biti uključeni svi relevantni dionici turističkog razvoja Opatije s jedinstvenim ciljem koji se ogleda u rastu konkurentnosti destinacije. O njegovoj izradi danas je također potpisan ugovor između čelnih osoba Grada i Fakulteta.

Jedna od aktivnosti koju zajednički pokreću Grad Opatija i Fakultet, a koja je najavljena prilikom današnjeg potpisivanja sporazuma i ugovora uređenje je plaže ispod zgrade Fakulteta. Ideja da se ovaj, trenutno devastirani prostor, valorizira na način da istovremeno ima barem dvije funkcije: učionica na otvorenom (za potrebe izvođenja nastave i aktivnosti Fakulteta) i pozornica na otvorenom (novi prostor za kulturno-zabavne sadržaje za potrebe lokalne zajednice).

Grad Opatija i Grad Rijeka jedni su od ključnih faktora i zajedno s njima Sveučilište promišlja razvoj, naveo je rektor Lučin. Svi danas osvješćuju realnost koncepta u kojem suradnja lokanih samouprava, Sveučilišta i poduzetničkog sektora znači pametnu specijalizaciju, a takav koncept daje šanse za brži i bolji razvoj, naglasio je rektor u svom obraćanju, i dodao da u tom smislu Opatija ima jasan put.

Gradonačelnik Dujmić osvrnuo se na aktualnu situaciju u kojoj se promjene na tržištu, osobito one na turističkome, zbivaju sve brže, a turisti očekuju brze odgovore. Stoga je, naveo je gradonačelnik, važno da lokalna samouprava stvara preduvjete da se brzo mogu pratiti promjene. Spomenuo je u tom smislu snažan investicijski ciklus koji se odvija u gradu, a koji realiziraju privredni dionici, uz lokalnu gradsku vlast, kao primjer za infrastrukturno osuvremenjivanje. Sporazum o suradnji, kao i ugovor o izradi Destinacijskog akcijskog plana, koji je sastavnici ranije usvojene Strategije razvoja Opatije 2014.-2020. predstavlja snažnu zajedničku bazu za mogućnost brzog odgovora budućim izazovima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...