Početna - IZDVOJENO - Potpisano jedro podrške za 16. Fiumanku
potpis jedra
web

Potpisano jedro podrške za 16. Fiumanku

U tjednu Fiumanke kojase održava od 11. do 13. lipnja, sponzori, pokrovitelji i medijiokupili su se na tradicionalnom druženju uoči Fiumanke i zaželjeli joj još jednu uspješnu plovidbu. Druženje je organizirano u restoranu Molo longo na Terminalu, koji će biti baza 16. Fiumanke.

Svoj potpis na jedro podrške prvi su stavili pokrovitelji  Fiumanke – Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Grada Rijeke. Svi oni su istaknuli značaj Fiumanke koja  ne posustaje u svojim nastojanjima da još snažnije promovira Rijeku i Kvarner kao atraktivnu turističku i sportsku destinaciju, zbog čega joj sve ove godine pružaju punu potporu, a riječi hvale izrazili su i sponzori.

„INA je prepoznala značaj Fiumanke još u njezinim začecima i drago nam je vidjeti kako se kroz sve godine svog održavanja uvijek nanovo potvrđivala kvalitetom organizacije. Zahvalio bih u ime Ine organizatorima na još jednom odlično odrađenom poslu. Uvjereni smo kako će i ova Fiumanka svim natjecateljima donijeti nezaboravno iskustvo, uključujući i našem INA timu – izjavio je Ivan Krešić Ina d.d. Svoj prvi susret s  regatom ove će godine imati novi direktor Rafinerije nafte Rijeka, gospodin ErkkiRanta koji je rekao da se raduje sudjelovanju kao i upoznavanju ljudi i kraja u koji je došao.

Prvi puta na jedro podrške svoj potpis stavila je Erste banka i to kao srebrni sponzor Fiumanke„Erste banka aktivno sudjeluje u brojnim riječkim kulturnim i sportskim projektima, zato smo sa zadovoljstvom  prihvatili ulogu sponzora Fiumanke, regate koja je upisala Rijeku na kartu najvažnijih jedriličarskih događanja“- istaknuo je Zdenko Matak, član Uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Doris Peručić direktorica ACI-a d.d., istaknula je zadovoljstvo što ima priliku staviti potpis na jedro podrške Fiumanci. „ACI je dugogodišnji partner, a već treću godinu sponzor medijske regate, tako da se radujemo nastavku ove uspješne suradnje. Fiumanka je manifestacija koja svojim sponzorima pored koristi, donosi i veliko zadovoljstvo sudjelovanja“.

Potporu Fiumanci pružile su i brojne druge tvrtke, dugogodišnji sponzori Fiumanke – Jadrolinija, Croatia osiguranje, Tower centar Rijeka, Ožujsko, One Sails, JPS, Lošinjska plovidba-brodogradilište, Marina Lošinj, a značajno je napomenuti da su se Fiumanci priključili i neki novi sponzori –tvrtke Rathman i Inmel.

Ovogodišnje pokale za Fiumanku, preko pedeset ručno izrađenih staklenih jedrilica, izradio je atelje Rogić iz Rijeke koje će, uvjereni su organizatori Fiumanke, s radošću prihvatiti i kućama odnijeti svi ovogodišnji pobjednici te drugo i trećeplasirani u natjecateljskim grupama 16. Fiumanke

Fiumanka je zahvaljujući medijskoj regati  postigla velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti.  Organizatori 3. europske medijske regate su agencija 2.mjesto, Grad Rijeka i HRT.

Na regati će osim nacionalnih medijskih kuća, tradicionalnih sudionika, HRT-a, Kanala RI, Nove TV, Novog lista, Radio Rijeke, RTL-a, sudjelovati televizijske ekipe iz Austrije, dvije posade iz Slovenije, Slovačke, Mađarske, a svoju će premijeru imati posada lista La vocedellpopolo.

Važno je napomenuti da će ovogodišnju regatu snimati i Nautical Channel, nezaobilazan program svih ljubitelja jedrenja. Tako će Fiumanka na početku još jedne turističke sezone omogućiti Hrvatskoj, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju na području Europe.

Osim regate za medije, pod sloganom Razvijamo plavo-zelena jedra održivog razvoja, 12. i 13. lipnja u okviru Fiumanke održat će se i Plavo-zeleni Expo Fiumanka. Expo će se održati na Molo longu, omiljenoj obalnoj šetnici Riječana, neposredno uz zgradu pomorskog putničkog terminala.

Plavo-zeleni Expo postat će mjesto susreta i umrežavanja inicijativa i projekata koji podupiru neke od ciljeva Strategije Europske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR)- plavi rast, povezivanje regije, kvaliteta okoliša i održivi turizam. Hrvatska je prva država sudionica Strategije koja od  lipnja 2015. godine zajedno s Europskom komisijom supredsjeda Upravljačkim odborom EUSAIR-a tijekom narednih godinu dana.

Prioriteti hrvatskog supredsjedanja su povećanje prepoznatljivosti jadransko-jonske regije u turističkom i investicijskom smislu, energetsko i prometno umrežavanje regije, poticanje razvoja poduzetničkih vještina kao važnog preduvjeta gospodarskog rasta, podizanje vidljivosti EUSAIR-a i njegovu aktivnu  primjenu  u praksi. Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prepoznali su mogućnosti Fiumanke u postizanju ovih ciljeva, stoga su postalipartneri su Plavo-zelenog Expa. Pored predstavljanja Strategije, građanima će svoje projekte i proizvode predstaviti petnaestak izlagača među kojima su Ministarstvo poduzetništva i obrta, Hrvatska gospodarska komora –Županijska komora Rijeka, Ina, Jadrolinija, E-mocija, Auto kuća Lenac, Aci, Armare, Zagrebački velesajam, itd.

Expo će uz župana Primorskog-goranske županije i gradonačelnika Grada Rijeke, otvoriti voditelj Predstavništva, gospodin Branko Baričević i nacionalni koordinator i pristupna točka za EUSAIR, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova, gospodin Hrvoje Marušić.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...