Početna - KULTURA - Potvrđeno! Dora se vraća u Opatiju

Potvrđeno! Dora se vraća u Opatiju

Povratak Dore rezultat je suradnje HRT-a i Grada Opatije, koji su jučer potpisali  i sporazum o suradnji, a središnja večer održat će se u sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji.

Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije, prvi put nakon osam godina, vraća se na male ekrane, i to 16. veljače 2019. u Opatiji, gdje će se u izravnom prijenosu HTV-a održati središnja festivalska večer, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Doru će prenositi i Hrvatski radio na Drugom programu.

Povratak Dore rezultat je suradnje HRT-a i Grada Opatije, koji su jučer potpisali  i sporazum o suradnji, a središnja večer održat će se u sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić tom je prigodom izrazio zadovoljstvo povratkom ovog velikog natjecanja, kao i suradnjom s Gradom Opatijom, tradicionalnom prijestolnicom Dore i hrvatske glazbe.

“Posebna mi je čast najaviti da HRT svoj projekt Dora vraća u Opatiju. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji, pa bih želio podsjetiti kako je 1992. godine tamo prvi put bio i organiziran festival na kojem je izabrana hrvatska pjesma za pjesmu Eurovizije. Proteklih godina bila je pauza, a sada će HRT i Grad Opatija zajednički vratiti ovaj projekt tamo gdje i pripada. Stoga možemo najaviti kako će u sklopu Glazbenih dana HRT-a u subotu, 16. veljače biti održana i Dora, natjecanje za hrvatskog predstavnika i pjesmu Eurovizije 2019.”, rekao je glavni ravnatelj. Na taj će način, dodao je, publika i stručni žiri, odnosno najšira javnost putem televotinga, odabirati pjesmu koja će zastupati Hrvatsku na Eurosongu.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istaknuo je zajedničke napore Amadria Park hotela, Grada Opatije, ustanove Festival Opatija, gradske tvrtke Opatija 21 i HRT-a, koji su surađivali kako bi se Dora vratila u Opatiju. “Nadam se da je ovo početak i kako Dora neće tako brzo otići iz Opatije”, rekao je gradonačelnik.

Voditelj projekta Glazbeni dani HRT-a u Opatiji Željen Klašterka kao novitet najavio je održavanje festivala u dvorani Marino Cvetković koja pruža mogućnost nazočnosti ljubiteljima Dore. “Na taj način također želimo privući i mlade ljude koji će putem društvenih mreža produljiti život Dore preko Facebooka, Instragrama, Twittera”, rekao je Klašterka.

Tijekom dva dana koja će prethoditi Dori, u Opatiji će biti održani i koncerti Simfonijskog orkestra, 14. veljače, te dan kasnije koncert Jazz orkestra HRT-a.

Na konferenciji za tisak u povodu velikog povratka Dore bili su i raniji predstavnici Hrvatske na Eurosongu, i to: Tony Cetinski, Jacques Houdek, Feminem, Kraljevi ulice i Franka Batelić, ali i Rajko Dujmić, jedini hrvatski skladatelj čija je pjesma, Rock me, Baby, pobijedila na Eurosongu u izvedbi grupe Riva i dovela Eurosong u Zagreb, kao i Ivica Propadalo, čija je skulptura izabrana za službenu statuu Dore.

Inače, natječaj za Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije 2019. otvoren je do 10. siječnja 2019., nakon čega će Ocjenjivački sud odabrati 16 originalnih te dvije rezervne pjesme, koje će se 16. veljače u Opatiji natjecati za prestižnu titulu Dore 2019. godine, navodi se u objavi HRT-a.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Zatvaranje prometa u smjeru Rijeke zbog izgradnje čvora Trinajstići

Zbog izvođenja radova na izgradnji budućeg čvora Trinajstići izvršit će se zatvaranje dionice autoceste A7 i preusmjeravanje prometa na državnu ...