Početna - IZDVOJENO - Predavanje: Dr. Albin Eder – Neumorni prvoborac za Lovran
lovran pogled
arhiva

Predavanje: Dr. Albin Eder – Neumorni prvoborac za Lovran

Obavještavamo sve zainteresirane da OGRANAK MATICE HRVATSKE U OPATIJI, organizira za članove i građanstvo treći javnidogađaj u ovoj godini, predavanje s projekcijama, pod naslovom:

Dr. Albin Eder – Neumorni prvoborac za Lovran

Prof. dr. sc. Roberto Žigulić

U travnju 2009. godine održan je u Lovranu znanstveni skup pod nazivom Stoljetna tradicija zdravstvenog i kupališnog turizma u Lovranu: Sto godina od objavljivanja lovranskog Lječilišnog pravilnika (1909.–2009.).Jedan od bitnih povoda za održavanje tog znanstvenog skupa bila je i sto pedeseta godišnjica rođenja liječnika dr. Albina Edera (Beč, 1859. – Lovran, 1916.). Dr. Eder je utemeljitelj lječilišta u Lovranu kao i predstojnik Lječilišnog povjerenstva, a od 1909. do svoje smrti nalazio se je na čelu uprave lječilišta. Stogodišnjica smrti jedne od najzaslužnijih osoba za razvoj Lovrana svakako je dobar povod da se još jednom rekapitulira i zainteresiranom stanovništvu prezentira njegov izniman doprinos.

Ovo znanstveno-popularno predavanje daje osvrt na životopis (Beč, Rovinj, Lovran) dr. Edera kao i na početke razvoja turizma na ovom području. Te se dvije priče krajem XIX. st u potpunosti isprepliću, promoviraju dr. Edera u „neumornog prvoborca za Lovran“. Kao razloge dolaska u Lovran, dr. Eder u svom životopisu iz 1905. navodi povoljniju klimu imogućnost izbjegavanja nesuglasica s časnim sestrama, bolničarkama(budući da je dr. Eder protestant), no neki njegovi kroničari smatraju da je primarni razlog vjerojatno „…blaga klima rivijereispod Učke…“ i razvoj Opatije kao klimatskog lječilišta, gdje je uvidio i mogućnosti jednaka razvoja Lovrana te priliku za procvat vlastite liječničke prakse. Tekstovi i dokumenti koji su iza njega ostali dokazuju samoodrživu koncepciju i viziju razvoja lovranskog zaleđa sve do Učke, kao bitnog čimbenika u razvoju priobalnog područja, uz do u detalje razrađene mogućnosti Ederovih prijedloga (hotel na Učki, električna zupčana željeznica, industrija mramora u Lovranskoj dragi…).

„Malo je mjesta na zemlji, koje je priroda tako obdarila […] kao Lovran“ napisao je čovjek za kojega su u Lovranu, u njegovo vrijeme, znali svi. Od onih najbogatijih smještenih bliže moru, do najsiromašnijih, koje je nedjeljom posjećivao u prigradu, besplatno ih lječivši a za uzvrat tražeći da ga podučavaju njihovom, čakavskom, jeziku. Kako povijesna slika s godina blijedi, a s njom i istina o značajnim ljudima odlazi u zaborav, ovim  predavanjem pokušat će se barem dio te istine sačuvati za buduća lovranska pokoljenja.

 

Predavanje će se održati u srijedu 6. travnja 2016. godine s početkom u 18:30 sati u prostoru Galerije Laurus u Lovranu

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...