Početna - IZDVOJENO - Predavanje: Kako je spašena umjetnost XX. stoljeća
matica hrvatska
web

Predavanje: Kako je spašena umjetnost XX. stoljeća

OGRANAK MATICE HRVATSKE U OPATIJI, organizira za članove i građanstvo drugo javno predavanje u ovoj godini,  o  temeljnim umjetničkim pokretima XX. stoljeća, apovodom izdanja najnovije knjige akademika Viktora Žmegača – Strast i konstruktivizam duha.Predavanje će se održati pod naslovom:

Kako je spašena umjetnost XX. stoljeća, a predavač je Doc. art. Vladimir Gudac

Predavanje će se održati u četvrtak 21. svibnja 2015. godine s početkom u 19 sati u auditoriju Vile Antonio u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Sažetak predavanja:Početkom tekuće 2015. godine promovirana je knjiga akademika Viktora Žmegača Strast i konstruktivizan duha -temeljnji umjetnički pokreti XX. stoljeća.Akademik Žmegač u toj knjizi, na njemu svojstven  način, široko, interdisciplinarno, eruditskom sekcijom umjetnosti  s početka XX. Stoljeća,  donosi niz  imena, podataka i analiza  najvažnijih osobnosti, pokreta i karakteristika kulture koja je u sklopu povijesnih okolnosti radikalno raskinula s vremenima neposredne prošlosti i drsko zakoračila u “novo” doba.Knjiga donosi relevantne  navode iz područja književnosti, glazbe, arhitekture, kazališta, filma i tradicionalne likovne umjetnosti.Zbog toga se naglašava da se radi o iznimnom djelu u domaćoj publicistici,kojim jedan autor navodi i interpretira korelacije, inače prečesto zasebno prikazivanih fenomena u kulturi s početka XX. stoljeća.Predavanjem će biti obuhvaćen prikaz sadržaja knjige, ali i interpretacija temeljnjih umjetničkih pokreta XX. stoljeća,osobito  temeljem pitanja iz naslova predavanja.Naime,obuhvatiti će se i pitanje o tome što je spasilo umjetnost XX. stoljeća od nje same, od  autodestrukcije i što je od nje ostalo kao “popudbina”  za XXI. stoljeće.

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...