Početna - IZDVOJENO - Predsjednica otvorila privremeni ured u Rijeci
ured-predsjednice-u-rijeci

Predsjednica otvorila privremeni ured u Rijeci

Podizanjem predsjedničke zastave ispred zgrade Primorsko-goranske županije, u Rijeci je jučer otvoren privremeni Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je tom prigodom poručila kako joj je iznimno drago da se Rijeka razvija kao primorsko, pomorsko, kulturno, znanstveno i gospodarsko središte, jedno od najvažnijih u Hrvatskoj. Predsjednica je izrazila nadu da će projekt EPK 2020 Rijeci donijeti dodatnu vidljivost u Europi, ali i zamah kulturnog života te nova ulaganja u infrastrukturu i ljude.

Svečano otvorenje privremenog Ureda Predsjednice Republike Hrvatske u zgradi Primorsko-goranske županije održalo se u sklopu četverodnevnog boravka Kolinde Grabar Kitarović u našoj županiji tijekom kojih će posjetiti Gorski kotar te se susresti s vodstvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, mons. Ivanom Devčićem, rektorom Sveučilišta u Rijeci i građanima.

“Veselim se susretima sa svima vama i tome što ću ova četiri dana provesti u našoj županiji. Naravno, nije to dovoljno kako bi se vidjela cijela županija pa ću se morati vratiti tijekom svog mandata i posvetiti se, nekom drugom prigodom, više našim otocima i primorju“, rekla je predsjednica. Istaknula je također teškoće života u Gorskom kotaru koji je postao prometno središte, dio Hrvatske kroz koji se prolazi i iz kojeg se odlazi, umjesto da razvija svoje prirodne resurse i potencijale. „Drago mi je da će tim susretima prisustvovati predstavnici Županije i Vlade Republike Hrvatske i nadam se da će ovo biti zamah jedne nove politike Vlade prema brdsko-planinskim područjima i područjima posebne državne skrbi”, poručila je Grabar-Kitarović.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel predsjednici je poželio dobrodošlicu u grad koji s ponosom nosi titulu Europske prijestolnice kulture. „ Rijeka je grad urbanoga europskog duha, koji svojim razvojnim planovima, temeljenim prije svega na riječkom prometnom pravcu, znanosti i novim tehnologijama, stvara prostor za nove uspješne poslove i veću kvalitetu života svojih građana. S druge strane, kroz riječki Socijalni program štitimo one naše sugrađane kojima je potrebna pomoć zajednice, i to daleko iznad onoga što im pruža država“, rekao je Obersnel. Rijeka je nositelj razvoja cijele regije, dodao je gradonačelnik, što se ponajbolje vidi u kvalitetnoj pripremi i realizaciji projekata Urbane aglomeracije Rijeka čime su osigurani europski novci za neke od najvažnijih infrastrukturni h i kapitalnih projekata u Rijeci i okolnim gradovima i općinama.

„Pred nama su još mnogi izazovi, a jedan od najvećih je sigurno uspješna realizacija projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. To je projekt cijele Hrvatske, projekt kojim ćemo se predstaviti Europi u godini kada Hrvatska bude predsjedala Europskom unijom“, reko je Obersnel, siguran da će u tome imati potporu i pomoć predsjednice Grabar-Kitarović.

Župan Zlatko Komadina rekao je da je ovo prilika da se Grabar-Kitarović upozna sa svim posebnostima svoga kraja, koje ona u velikoj mjeri i i osobno poznaje, ali i prilika da se istaknu programi i projekti od kojih se očekuje da će poboljšati život građana.

“Naravno, to činimo zbog mladih, usmjereni smo na to da ostanu ovdje i tu nađu svoju budućnost. Plavo-zelena smo županija  jedna je od najrazvijenijih u Hrvatskoj, no želimo biti još bolji, želimo veći i brži razvoj”, poručio je župan.

Nakon otvaranja privremenog Ureda, predsjednica Grabar-Kitarović održala je sastanke sa županom Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Vojkom Obersnelom te pročelnicima odjela gradske uprave na kojima je dala svoju potporu konačnom stavljanju u funkciju ŽCGO-a Marišćina, što bržoj realizaciji LNG terminala na Krku, provedbi decentralizacije i promociji projekta Europske prijestolnice kulture.

„Iskoristio sam priliku da predsjednicu detaljnije upoznam s projektom EPK, jer to nije samo projekt kulture, već i mogućnost da izgradimo infrastrukturu i educiramo novu generaciju ljudi koja će se kulturom baviti na jedan drukčiji način, okrenut, između ostalog, i tržištu, razvijanju kreativnih industrija i startupovima“, rekao je Obersnel, najavivši da će se ubrzo održati i prezentacija EPK-a za veleposlanike zemalja koji su akreditirani u RH. Dodao je da je siguran da će predsjednica biti dobar promotor projekta jer je rodom iz ovog kraja, a veliki dio svog profesionalnog život provela je u zemljama EU-a kao profesionalni diplomat te dobro zna da je Hrvatska time dobila šansu predstaviti se Europi.

Izrazivši zadovoljstvo razvojnim projektima s koji su joj predstavljeni, Grabar-Kitarović je zaključila da je osim pitanja financija, zabrinjava i sporost donošenja odluka, posebno na državnoj razini, zbog čega godinama čekaju realizacije velikih projekata, poput onih za zaštitu okoliša i zbrinjavanje otpada, ali i energetski projekti te razvoj prometne infrastrukture.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...