Početna - IZDVOJENO - Predstavljen projekt Darivati.Može.Svatko
web

Predstavljen projekt Darivati.Može.Svatko

Darivati.Može.Svatko projekt je socijalnog poduzetništva osoba s invaliditetom Društva multiple skleroze Primorsko- goranske županije kojim se želi senzibilizirati javnost o tome što je multiple skleroza, kako se s njom živi, kako se oboljelom može pomoći te koju ulogu ima Društvo multiple skleroze Primorsko- goranske županije.

Projekt je podržan od strane Grada Rijeke, Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje. Projekt su predstavili Vladimir Komparić dr. med., predsjednik Društva multiple skleroze PGŽ, Dijana Ivanišević, tajnica Društva te Mladena Tadej, voditeljica Socijalne samoposluge “Kruh sv. Elizabete”.

Multipla skleroza (MS) progresivna je i degenerativna bolest koja pogađa centralni živčani sustav, uključujući mozak, optički živac i kralješničku moždinu. Uzročnici multiple skleroze su nepoznati, međutim, smatra se da se radi o autoimunološkoj bolesti kod koje bijele krvne stanice napadaju mijelinske ovojnice kao strane supstance.
U Hrvatskoj službeno ima oko 4 000 oboljelih osoba, ali zbog komplicirane i skupe dijagnostike stvaran broj oboljelih i dvostruko je veći. MS najčešće pogađa ljude mlađe životne dobi, od 18. – 40. godine života te uzrokuje višestruka tjelesna oštećenja koja vode do teškog invaliditeta.
Nažalost, u zadnje vrijeme obolijevaju i mlađe osobe, pa čak i djeca. Žene obolijevaju 2-3 puta češće od muškaraca. Dijagnosticiranje multiple skleroze nije jednostavan zadatak, tako da je bolest često duže vremena nedijagnosticirana.
Iz svih navedenih razloga Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, prepoznalo je potrebu za ranim upoznavanjem s bolešću, simptomima bolesti, radu udruge, potrebama osoba s invaliditetom i njihovo uključivanje na tržište rada. U Društvu smatraju kako je važno senzibilizirati javnost o tome što je MS, kako se s njom živi, kako se oboljelom može pomoći te koju ulogu DMS PGŽ ima u svemu tome. Svi ti segmenti objedinjeni su u projektu socijalnog poduzetništva osoba s invaliditetom – Darivati Može Svatko.
Projekt se između ostalog ostvaruje snimanjem spotova kojima se ukazuje na probleme i poteškoće oboljelih osoba i osoba s invaliditetom te potiče lokalnu zajednicu na podržavanje projekta. Spotovi će biti dostupni na internetskoj i Facebook stranici DMS PGŽ.
Jedan od ciljeva je upoznavanje javnosti s problemima i potrebama osoba s invaliditetom, kroz medije i odgojno-obrazovne institucije. Društvo je razvilo i segment socijalnog poduzetništva u projektu, a to je fotografiranje djece u vrtićima i srednjim školama koje se upravo provodi.
Fotografiranje provoditi skupina visoko obrazovanih, nezaposlenih, mladih fotografa. Njihovim sudjelovanjem u projektu daje se podrška mladim nezaposlenim osobama da promoviraju svoj rad. Svaki fotograf ima po jednog asistenta, osobu s invaliditetom, člana Društva multiple skleroze PGŽ. Osim toga osobe s invaliditetom lijepiti će fotografije u fotoalbume, sudjelovati u promotivnim spotovima i u organizaciji svih popratnih aktivnosti vezanih uz projekt. Učenici će svoje fotografije (pojedinačne i skupne) dobiti u albumu koji je napravljen u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, na predlošku grafike Romula Venuccija. Unutar albuma nalazi se i QR kod (Quick Responce) pomoću kojega je moguće posjetiti stranice DMS PGŽ te dobiti informacije o tekućim aktivnostima i projektima Društva. Iznos donacije za jedan foto album, u kojemu se nalaze dvije fotografije) iznosi 30,00 kuna. Donacija se uplaćuje putem opće uplatnice te svaka škola dobiva Ugovor o donaciji, Potvrdu o primitku donacije i Zapisnik o primopredaji donacije, a svako dijete potvrdu o donaciji. Sva djeca s teškoćama u razvoju, djeca s invaliditetom i socijalno ugrožena djeca, dobivaju album na poklon.
Osim segmenta socijalnog poduzetništva, projekt obuhvaća i informativni segment, koji će se provesti kroz predavanja o MS u svakoj školi koja bude izrazila želju za time te kroz informacije dobivene na promotivnom info – pultu koji će biti postavljen u svakoj instituciji na dan provođenja fotografiranja. Na info – pultu volonteri DMS PGŽ biti će spremni za svako moguće pitanje vezano uz bolest, udrugu, volontiranje, socijalno poduzetništvo.

U promotivnim spotovima, projekt su podržali: Grad Rijeka, sudjelovanjem gradonačelnika Rijeke, Vojka Obersnela, Hrvatsko narodno kazalište Ivan pl. Zajc, sudjelovanjem intendanta Kazališta Olivera Frljića i članice Ansambla hrvatske drame Ivana pl. Zajca, Jelene Lopatić, Radio Rijeka sudjelovanjem radijskog i televizijskog voditelja Roberta Ferlina, Nogometni klub „Rijeka” sudjelovanjem trenera HNK „Rijeka”, Matjaža Keka), Riječka nadbiskupija sudjelovanjem Mons. Ivana Devčića i redateljica Lenka Udovički.
U vrtićima i nižim razredima osnovne škole informiranje o bolesti provest će se putem slikovnice “Vodič za razumijevanje multiple skleroze za djecu i njihove roditelje” u nakladi Saveza Društava multiple skleroze Hrvatske, a svaki vrtić dobiti će na poklon za svoju biblioteku primjerak slikovnice, zatim letaka o Društvu multiple skleroze PGŽ, koji su namijenjeni roditeljima, QR kodovima unutar fotoalbuma, putem kojih će djeca i roditelji moći posjetiti internetske stranice DMS PGŽ i informirati se o tekućim projektima, akcijama, radionicama.
Što se tiče viših razreda osnovnih, kao i srednjih škola, informiranje o bolesti provest će se putem info pulta u direktnom kontaktu s oboljelom osobom od multiple skleroze, putem QR kodova unutar fotoalbuma i letaka o Društvu multiple skleroze Primorsko-goranske županije.

Informiranje je važno radni ranog prepoznavanja, dijagnosticiranja i liječenja te sprječavanja invaliditeta u ranim fazama. Sve to dio je Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom. Osim toga, učenici srednjih škola imati će priliku sudjelovati u aktivnostima za obilježavanje Svjetskog dana multiple skleroze, 27. svibnja, kada će sakupljati namirnice za Socijalnu samoposlugu i fotografirati se u grupnoj fotografiji (zajedno sa svih riječkim srednjoškolcima) s porukom zahvalnosti, kao temom ovogodišnjeg Svjetskog dana multiple skleroze. Na taj će način srednjoškolci postati aktivni sudionici i promotori Svjetskog dana multiple skleroze u Primorsko-goranskoj županiji.
Prikupljena sredstva potrošiti će se na plaćanje mladih fotografa, mlade osobe do 30 godina koja je kroz projekt i zaposlena u Društvu, tiskanje fotoalbuma, razvijanje i lijepljenje fotografija te na fizioterapeuta i gerontodomaćice za dislocirane članove u Gorskom kotaru.
Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije osnovano je 1979.g. u Rijeci, kao prvo udruženje oboljelih od multiple skleroze na području bivše države. Od tada do danas provodi projekte i programe kojima povećava kvalitetu života oboljelih od MS-a i srodnih bolesti te pruža podršku. Naša županija s oko 300 registriranih  oboljelih je na drugom mjestu u Hrvatskoj po broju oboljelih.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...