Početna - IZDVOJENO - Pregled najbitnijih događaja u Rijeci u 2016. godini

Pregled najbitnijih događaja u Rijeci u 2016. godini

„Dobivanje prestižne titule Europske prijestolnice kulture 2020. godine bio je zasigurno najznačajniji  događaj za Rijeku u protekloj godini. Želja nam je da u naredne četiri godine ulaganjem energije,kreativnosti i novca završimo transformaciju grada, ali i potaknemo razvoj kreativne industrije i otvaranje novih radnih mjesta“, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel donoseći pregled najvažnijih događaja u 2016. na svojoj posljednjoj redovitoj konferenciji za medije u ovoj godini.

Drugi vrlo značajan događaj koji je obilježio 2016. bilo je formiranje Urbane aglomeracije Rijeka, koja sada za realizaciju brojnih projekata u Rijeci i drugim pridruženim općinama i gradovima na raspolaganju ima čak 50 milijuna eura. „Veliki dio sredstava iskoristit ćemo za revitalizaciju industrijske baštine u funkciji razvoja turizma i kulture, ali i na edukaciju i otvaranje novih radnih mjesta kroz različite startupove i inkubatore u drvnoj, kreativnoj i zabavnoj industriji te informatičkim tehnologijama. Oko 10 milijuna eura upotrijebit će se za nabavu novih plinskih autobusa, a jedan veliki dio novaca investirati u razvoj sustava toplinarstva, što će omogućiti značajnije smanjenje cijena toplinske energije u Rijeci“, rekao je gradonačelnik.Godinu su obilježila i izuzetna ulaganja u vodnu infrastrukturu. KD Vodovod i kanalizacija samo u 2016. realizirao je 125 milijuna vrijedan projekt u sklopu kojeg je izgrađeno 50 kilometara vodovoda i kanalizacija. „To je samo početak jednog velikog investicijskog ciklusa jer smo upravo u završnoj fazi aplikacija za gotovo 2 milijarde kuna vrijedan infrastrukturni projekt koji će biti financiran europskim sredstvima“, rekao je. Tim novcem izgraditi će se novi pročišćivač otpadnih voda te više od 200 kilometara kanalizacijske i 100 kilometara vodne mreže. U narednih nekoliko mjeseci očekuje se i odluka Vlade kojom će projekt biti proglašen i strateškim projektom Republike Hrvatske. Do 2019. godine, kada bi trebao biti završen, osigurat će se tako sigurna javna mreža za narednih 50 godina te priključenje svih zgrada u Rijeci, ali i dijelova Viškova, Čavala, Kastva i Matulja na novu kanalizacijsku mrežu.

Dobra vijest bili su i statistički podaci za 2015. koji pokazuju da se riječko gospodarstvo snažno oporavlja, a taj će trend biti vidljiv i u 2016. godini, rekao je Obernsel. Broj zaposlenih porastao je za 4,8%, ukupni prihodi svih riječkih poduzetnika i gospodarstvenika za više od 12 posto, a njihovi ukupni prihodi dosegnuli su gotovo 19 milijardi kuna, uz povećanje brutto dobiti za 300-njak posto.

„Ove godine održane su i Europske sveučilišne igre kojima domaćini bili Rijeka i Zagreb, ali i brojne druge velike sportske manifestacije kroz koje smo se pokazali kao dobri domaćini i organizatori“, rekao je Obersnel, dodajući kako su one pridonijele i ubrzanoj izgradnji novih smještajnih kapaciteta za studente na Kampusu. U srpnju je također završena i otplata riječkih obveznica, novi financijski instrument u koji su mnogi sumnjali, a koji je Grad Rijeka iskoristio za izgradnju Bazena Kantrida.

Rijeka se u ovoj godini može pohvaliti i novostima u sustavu obrazovanja, jer je nakon eksperimentalnog programa Moja Rijeka, prva u Hrvatskoj u riječke osnovne škole uvela Građanski odgoj i obrazovanje, ali i informatiku za osnovce.

Osim toga, nastavljen je i trend rasta atraktivnosti Rijeke kao turističke destinacije. Broj dolazaka i noćenja opet je za 20 posto viši nego lani, uz rast otvaranja novih smještajnih kapaciteta i broja privatnih iznajmljivača. „Ponosni smo što su organizacija European City Marketing koja okuplja 120 europskih gradova, i jedan od najpoznatiji internetskih servisa za rezervaciju smještaja Booking.com, Rijeku prepoznali kao grad u iHrvatskoj kao jednu od najbrže rastućih destinacija“, rekao je Obersnel.

U zadnjem mandatnom ciklusu izrađena je i Strategija razvoja grada Rijeke do 2020. godine, a sretna je okolnost da se jedan od njezinih važnih elemenata, a to je dobivanje titule Europske prijestolnice kulture, i ostvario. “Upornost i trud donijeli su rezultate, a s realizacijom zacrtanih ciljeva nastavit ćemo i u 2017. godini“, zaključio je Obersnel, poželjevši svima sretnu i uspješnu novu godinu. Građane je još jednom pozvao da mu se pridruže na novogodišnjem dočeku na Korzu uz Gibonnija i riječke bendove: Iz@ i Borgie, En Face i Belfast Food.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Novo elitno naselje na Pavlovcu

Naselje Pavlovac, koje se zbog svoje lokacije smatra iznimno atraktivnim i elitnim dijelom grada, uskoro će dobiti proširenje od 28.500 ...