Početna - GOSPODARSTVO - Predsjednica razgovarala sa svima jer želi mišljenja i rješenja
kolinda grabar kitarovic
web

Predsjednica razgovarala sa svima jer želi mišljenja i rješenja

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je na Pantovčaku medijima iznijela zaključke nakon što je dva tjedna obavljala razgovore s predstavnicima političkih stranaka u Hrvatskoj. Navela je kako se njezinom pozivu nisu odazvali jedino SDP i Laburisti te dodala kako je razgovarala i sa sindikatima i poslodavcima te predstavnicima akademske zajednice. Kazala je kako je u tim razgovorima htjela čuti razmišljanja oko “potencijalnih rješenja nagomilanih problema”.

– Prije dva mjeseca stupila sam na dužnost, kao najviši dužnosnik, izravno birana od građana RH te držim kako je normalno, a i uobičajeno u cijelom zapadnom svijetu kojemu pripadamo, da se kao nova Predsjednica upoznam kako sa čelnicima stranaka, tako i s njihovim političkim stajalištima i planovima – rekla je predsjednica i istaknula kako joj je cilj okupiti što više strana u dijalog.

Kazala je kako su svi čelnici stranaka s kojima je razgovarala potvrdili da ”nedostatak dijaloga predstavlja ozbiljnu barijeru u iznalaženju onog minimalnog konsenzusa koje je društvu potrebno kako bi krenulo naprijed”.

Podsjetila je kako je Hrvatska i ranije postizala konsenzuse, kada je stvarala neovisnu državu i kretala na put u NATO i EU.

– Čini se kao da smo, zaključivši ta poglavlja i ostvarivši zajedničke strateške ciljeve, zaboravili postaviti neke nove ciljeve kojima bismo težili i prema kojima bismo usmjeravali društvo, zaključuje – kaže predsjednica.

Iznijela je ključne probleme koje je zajedno sa svojim sugovornicima istaknula kao najvažnije u Hrvatskoj.

1. Demografska kriza i iseljavanje mladih

2. Nedostatak dijaloga

3. Opća društvena kriza

4. Ne postojanje jedinstvene temeljne gospodarske politike

5. Slabost institucija i niska razina produktivnosti državne administracije

6. Izborna godina kao godina praznog hoda u kojoj nema inicijative s drugih strana

7. Loš obrazovni sustav i nedovoljno iskorištena udruženja, komore, instituti

Na kraju izjave zaključila je kako će nastaviti razgovarati sa stručnim organizacijama koje, kaže, možda i već imaju rješenja, ali nitko ih nije saslušao.

– Nakon što odradim i te razgovore i prikupim određena stajališta i podatke bit ću ih spremna podijeliti opet sa čelnicima parlamentarnih stranaka, koje ću ponovo okupiti, u nadi kako bi to moglo pomoći daljnjem dijalogu u političkom prostoru te kvalitetnoj javnoj raspravi – izjavila je predsjednica.

Izvor 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...