Početna - GOSPODARSTVO - Primorsko-goranska županija razmišlja o referendumu o plutajućem LNG terminalu

Primorsko-goranska županija razmišlja o referendumu o plutajućem LNG terminalu

Održan je nastavak 10. sjednice Županijske skupštine. Na dnevnom redu bilo je ukupno 8 točaka, a vijećnici su između ostalog raspravljali o problematici izlova nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima kao i aktivnostima oko projekta plutajućeg LNG terminala na otoku Krku.

Najavljujući prvu točku današnje Županijske skupštine pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar istaknula je kako je problematika nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima prisutna već godinama i izvor je sukoba između stočara i lovaca. Dodala je da je Primorsko-goranska županija poduzela je niz mjera tog problema koji bi rezultirali smanjenjem broja divljači na podnošljivu razinu, s ciljem njihovog trajnog izlova. „Do sad nismo dobili pozitivne rezultate i broj divljači se povećao. Sad smo u problemu koji Županija sama ne može riješiti,te zato pozivamo nadležna ministarstva na dogovor kako riješiti izlov alohtone divljači“, rekla je pročelnica Raukar.

Predsjednik Kluba HDZ-a Dinko Beaković stava je da se alohtona divljač mora eliminirati s otoka, ali i tvrdi kako rješavanje problema koči sprega politike i lovačkog lobija. Dodao je kako se tu vrti ogroman novac i jasno je da lovci nemaju nikakav interes da ubiju „zlatnu koku“, smatra Beaković.

O dugogodišnjem problemu alohtone divljači na našim otocima, župan Komadina rekao je da je došao nažalost neodgovornim ponašanjem pojedinaca. „Unesena je na otok Cres, i puštena je s otoka i diljem otoka Cresa. To je problem u cijeloj Europi. Učinili smo razne stimulativne mjere, međutim lovnim metodama je očito to upitno i zato smo doveli pomoćnika ministar iz Ministarstva poljoprivrede kako bi dogovorio na pitanja vijećnika kojim to metodama se može potpuno eliminirati. Mi jesmo za to da se otoci prepuste ovcama a ne divljim svinjama ali mi nemamo mehanizme bez državnih odluka resornog ministarstva u smislu izmjene zakona“, rekao je Komadina koji je ujedno i najavio drugu točku aktualne informacije o projektu LNG terminala.

“Građani moraju znati da smo mi od zadnje odluke Županijske skupštine protiv ovakvog plutajućeg LNG-a dobili dokumente i nova saznanja da je kopneni puno sigurniji. Kako je Studija ocijenjena ispravnom, a mi smatramo da nije dala odgovore niti na jedno pitanje. Skupštinu smo željeli izvijestiti od tome i tražiti ovlaštenje da pokrenemo upravni spor protiv Rješenja studije utjecaja na okoliš”, rekao je Komadina.

Na Županijskoj skupštini jednoglasno je prihvaćena Informacija o problematici izlova nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima te se traži od nadležnih ministarstava aktivno uključivanje u rješavanje problematike izlova nezavičajne divljači na kvarnerskim otocima uz dogovor oko provedbe potrebnih aktivnosti s regionalnom i lokalnom samoupravom i lovoovlaštenicima.

Većinom glasova prihvaćena je i Informacija o aktivnostima u vezi projekta plutajućeg LNG terminala te se utvrđuje da je studija naziva „Makroekonomski učinci terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku“ dokazala prednost u odabiru varijante kopnenog terminala u odnosu na varijantu plutajućeg LNG terminala. Uz to ovlašćuje se Župan Primorsko-goranske županije da zbog proceduralnih i sadržajnih nedostataka pred Upravni sud u Rijeci pokrene upravni spor protiv rješenja o prihvatljivosti za okoliš izmjene zahvata prihvatljivog terminala za UPP na otoku Krku uvođenjem faze plutajućeg terminala za prihvat, skladištenje i uplinjavanje UPP-a.

Primorsko-goranska županija će razmotriti raspisivanje savjetodavnog referenduma vezanog za projekt LNG terminala.

Izglasan je i prijedlog odluke o imenovanju ravnateljice Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka za koju je izabrana Nikolina Radić Štivić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

“Od Antonji pa na daje lepo je va našen kraje”

Jučer se je, na Antonju tradicionalno dizao pust. Diljem Opatije, Kastva i Općine Matulji obilježio se početak petog godišnjeg doba. ...