Početna - IZDVOJENO - Priopćenje HDZ-a o orkestriranoj kampanji Vlade, Pupovca i Beograda
Foto: HDZ

Priopćenje HDZ-a o orkestriranoj kampanji Vlade, Pupovca i Beograda

HDZ je u jučerašnjem priopćenju ocijenio je kako si dio aktualne vladajuće koalicije – u suglasju s partnerom Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom – uzima pravo „presuđivati” da su izmjene i dopune Statuta Grada Vukovara protuzakonite i protuustavne, što je flagrantni pritisak na neovisno sudstvo i pravosuđe. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zahtjev srbijanske Vlade – predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Aleksandrom Vulinom – da se raspusti vukovarsko Gradsko vijeće zbog nedavnih izmjena i dopuna Statuta Grada Vukovara, svjedoči da si službeni Beograd i dalje uzima pravo miješati u unutarnja hrvatska pitanja te Vukovarkama i Vukovarcima, ali i svim građanima Republike Hrvatske nametati vlastita politička stajališta. Kao što si je nedavno uzeo pravo Republici Hrvatskoj nametati i spomendane koje bismo trebali obilježavati, izjednačavajući žrtvu i agresora.

Dio aktualne vladajuće koalicije – u suglasju s partnerom Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom – uzima si pak pravo „presuđivati” da su izmjene i dopune Statuta Grada Vukovara protuzakonite i protuustavne, što je flagrantni pritisak na neovisno sudstvo i pravosuđe. Kao što je to bila, svojedobna tvrdnja premijera Milanovića da je „u slučaju Perković-Mustač ionako nastupila zastara”.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (i saborskog Odbora za vanjsku politiku) Milorad Pupovac uzima si pravo manipulativno spominjati Jasenovac u raspravi o Statutu Grada Vukovara. Kao što si uzima pravo – u suglasju sa službenim Beogradom – u vlastitom glasilu rugati se hrvatskoj državnoj himni, ali i osporavati hašku oslobađajuću presudu za Oluju.

Naposljetku, dio dežurnih aktivista – u suglasju s dijelom vladajuće koalicije, Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom – uzima si pravo u orkestriranoj kampanji svjesno lagati da su u Vukovaru „ukinute dvojezične ploče”, premda nikada nisu niti bile postavljene na gradskim ustanovama, ulicama i trgovima. A svatko dobronamjeran, pogledom u Statut Grada Vukovara može lako uvidjeti da je tim dokumentom srpska manjina dobila niz prava koja dosad nije imala – poput, primjerice, dobivanja svakoga službenoga gradskog dokumenta na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Medijsko podmetanje da je u Vukovaru „ukinuta ćirilica” ravno je u svojoj besmislenosti i zlonamjernosti Vulinovoj tvrdnji da je novim statutom „Hrvatska zabranila sjećanje na Srbe”. No očito nekima odgovara da se od Vukovara stalno radi grad slučaj, a od Republike Hrvatske slučajnu državu.

Hrvatska demokratska zajednica na to nikada neće pristati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...