Početna - IZDVOJENO - Pripremite se za nadolazeću meteorsku kišu
foto: web

Pripremite se za nadolazeću meteorsku kišu

Prigodno za dosad neviđen i nepoznat meteorski potok koji se očekuje tijekom noći s 23. na  24. svibnja, Astronomski centar Rijeka (Rijeka sport d.o.o.) pripremio je 10 minutnu interaktivnu (live) prezentaciju. Pod nazivom „Meteorski potok Žirafa“, program će se moći pogledati u digitalnom planetariju ovaj četvrtak, 22. svibnja, s početkom u 19.30 te u petak, 23. svibnja, u 19.30 i 20.30 sati prije redovnog programa.

Novi meteorski potok „Cameloparadalis“ (Žirafa) dobilo je naziv po istoimenom zviježđu iz kojeg će svi meteori izlaziti (tzv. radiant). Gdje i kada otići na promatranje, koji dio neba promatrati, kako pronaći Žirafu, kako se najbolje priopremiti za trenutak kada se očekuje najviše meteora, te mnoge druge informacije moći ćete saznati tijekom prezentacije u jedinom digitalnom planetariju u Hrvatskoj.

Ovaj novi potok nastaje kao posljedica sitnih čestica prašine koju za sobom ostavlja komet 209P/LINEAR, a koji je početkom mjeseca prošao pored Zemlje. Iako je kometa bila dosta tamna, u noći s 23. na 24. svibnja Zemlja će proći kroz potok koji je kometa ostavila za sobom, a znanstvenici predviđaju da bi se moglo vidjeti oko 100-200 meteora na sat zbog čega meteorski potok Žirafa svrstava u događaj koji se ne smije propustiti.

 Cijena ulaznica:

  • 10 kuna za djecu, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom
  • 20 kuna za odrasle
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...