Početna - IZDVOJENO - Za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi Grad Rijeka izdvaja 9 milijuna kuna
rijeka
foto:freepix.biz

Za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi Grad Rijeka izdvaja 9 milijuna kuna

Iz proračuna Grada Rijeka za financiranje projekata i programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iznad državnog standarda u 2017. godini izdvojit će se ukupno oko 9 milijuna kuna, zaključeno je na gradonačelnikovom kolegiju. Muzeju Grada Rijeke dana je suglasnost za kupnju repa Whitehead-ovog torpeda iz 1875. godine.

Projekti i programi ustanova i institucija

Grad Rijeka s ciljem unapređenja kvalitete života naših građana već čitav niz godina financira provedbu zdravstvenih i socijalnih projekata i programa iznad državnog standarda putem suradnje s Domom zdravlja PGŽ, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ, KBC Rijeka, Sveučilištem, Medicinskim fakultetom, Sv. Ana – Caritasovim domom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, Centrom za rehabilitaciju “Fortica” Kraljevica, Dnevnim centrom “Slava Raškaj” Rijeka, Domom za odrasle osobe Turnić i Ordinacijom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr. med.

Riječ je o projektima i programima usmjerenim na promicanje zdravlja, zdravstveni odgoj i zdravstveno prosvjećivanje; prevenciju ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; na socijalnu i psihosocijalnu zaštita građana; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; socijalnu i psihosocijalnu zaštitu žena, djece, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi. Ove godine u tu će se svrhu iz proračuna Grada Rijeke izdvojiti 2.546.000,00 kuna.

Projekti udruga i vjerskih zajednica putem javnog poziva

Oko 3,7 milijuna kuna izdvojit će se na projekte i programe putem Javnog poziva za odabir projekata/programa socijalne djelatnosti, zaštite zdravlja te zaštite životinja u 2017. godini, kojeg je Grad Rijeka objavo koncem siječnja, a koji je otvoren do 2. ožujka 2017. Ciljane skupine korisnika su: djeca, mladi, žene, obitelj, osobe starije životne dobi, djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, žrtve nasilja, beskućnici, ovisnici, branitelji, ratni stradalnici, teško bolesne i kronično bolesne osobe, građani općenito te životinje. Pravo sudjelovanja u Javnom pozivu imaju udruge te vjerske zajednice koje ispunjavaju svojstva prihvatljivih ponuditelja sukladno odredbama Javnog poziva.

Financiranje projekata i programa Gradskog društva Crvenog križa Rijeka u 2017. godini

Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu gradska društva Crvenog križa obavljaju i djelatnosti sukladno potrebama lokalne zajednice na području za koje su osnovani. Grad Rijeka kontinuirano surađuje s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka i sufinancira njegove projekte i programe. Ove godine za tu je svrhu predviđeno 2.545.000,00 kuna, što je za 6% su više od sredstava osiguranih u 2016. godini. Najveći dio sredstava, odnosno 2.200.000,00 kuna namijenjeno je Pučkoj kuhinji; a financira se i smještaj u Domu Crvenog križa, organizacija stanovanja u nužnom smještaju, kamp za mlade Crvenog križa iz obitelji socijalnih potreba, Služba traženja, edukacija učenika za pružanje prve pomoći; program dobrovoljnog darivanja krvi, priprema za djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama, zdravstveno prosvjećivanje za građane u mjesnim odborima te osposobljavanje odgojno-obrazovnih radnika za pružanje prve pomoći učenicima sa zdravstvenim teškoćama. Osim tih sredstava, Grad Rijeka financira i javni prijevoz dobrovoljnih darivatelja krvi, a to pravo može ostvariti muškarac s 40 i više darivanja i žena s 25 i više darivanja krvi. Za tu namjenu Grad Rijeka godišnje izdvaja iznos od 800.000,00 kuna.

Ukupno će se za financiranje projekata i programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iznad državnog standarda i financiranje projekata uGradskog društva Crvenog križa Rijeka u 2017. godini izdvojiti preko 12 milijuna kuna.

Subvencioniranje troškova električne energije za socijalno ugrožene osobe

Odlukom o socijalnoj skrbi, kao jedno od prava iz socijalne skrbi koje Grad Rijeka osigurava socijalno ugroženim građanima je pravo na naknadu za troškove električne energije kao dijela troškova stanovanja. Do 2014. godine subvencioniranje troškova električne energije bilo je regulirano ugovorom s HEP- om. S obzirom na činjenicu da trenutno na tržištu više trgovačkih društava obavlja isporuku električne energije, Grad Rijeka će, ukoliko se jave korisnici socijalne skrbi kojima uslugu isporuke električne energije obavljaju druga trgovačka društva, sa svima sklopiti identičan ugovor. Planirana sredstva za ovaj oblik pomoći u Proračunu Grada Rijeke u 2017. godini iznose 350.000,00 kuna.

Subvencioniranje troškova centralnog grijanja za socijalno ugrožene osobe

Odlukom o socijalnoj skrbi utvrđeno je i pravo na naknadu za troškove isporučene toplinske energije kao dijela troškova stanovanja koje Grad Rijeka osigurava socijalno ugroženim građanima. Pravo na naknadu može ostvariti korisnik ako ispunjava jedan od uvjeta iz Odluke – socijalni uvjet (korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka) ili uvjet prihoda (građani čiji prihodi iznose do 2.000,00 kuna za samca; do 2.900,00 kuna za dvočlano kućanstvo, do 3.900,00 za tročlano kućanstvo; do 5.000,00 kuna za četveročlano kućanstvo; +700,00 kuna za svakog sljedećeg člana) te ako se usluga naplaćuje putem objedinjene naplate troškova stanovanja. Pravo na pomoć za podmirenje troškova centralnog grijanja u visini 50% iznosa mjesečnog promjenjivog dijela troškova isporučene energije za grijanje ostvaruje se na način da se sredstva ugovorom uplaćuju trgovačkom društvu ENERGO d.o.o. Rijeka. Planirana sredstva za ovaj oblik pomoći u Proračunu Grada Rijeke u 2017. godini iznose 150.000,00 kuna. Kako je naglasio riječki gradonačelnik, preostalih 50% iznosa podmiruje Energo.

Godišnji plan raspisivanja natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za Grad Rijeku

Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge predviđena je obveza donošenja godišnjeg plana raspisivanja natječaja za financiranje programa i projekata od strane jedinica lokalne i područne samouprave. Takav Godišnji plan objavljuje se na web stranicama te dostavlja Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske. Detaljnim Godišnjim planom raspisivanja natječaja za financiranje programa i projekata od interesa za Grad Rijeku u 2017. godini, utvrđenim na današnjem kolegiju gradonačelnika, predviđena je ukupna vrijednost natječaja, okvirni broj planiranih ugovora, raspon sredstava namijenjenih financiranju pojedinog programa ili projekta, planirano vrijeme objave kao i vrijeme na koje se ostvaruje financijska podrška.

Međunarodna izložba pasa CACIB 2017. Rijeka u Centru Zamet

Sportski kinološki klub Rijeka u suradnji s Hrvatskim kinološkim savezom, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, 25. i 26. veljače 2017. godine, po četvrti put zaredom organizira Međunarodnu izložbu pasa CACIB u Centru Zamet i na trgu ispred Centra. Očekuje se dolazak oko 1000 izlagača iz cijele Europe s oko 1600 pasa svih pasmina. Izložba je otvorena za javnost pa će građani Rijeke imati jedinstvenu priliku vidjeti pojedine zaista rijetke pasmine koje će biti izložene na ovoj izložbi. Revijalni dio programa „Best in Show“ započinje u 15:00 sati. Zbog privremene regulacije prometa, u subotu, 25. veljače 2017. godine bit će ukinuta i autobusna linija 2A.

Sufinanciranje manifestacije Rijeka psihologije 2017.

Od 20. do 26. veljače 2017. godine u Rijeci održat će se šesta po redu Rijeka psihologije u zajedničkoj organizaciji Odsjeka za psihologiju i Centra za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Psihološkog savjetovališta Sveučilišnoga savjetovališnog centra, Ri Psi Alumni kluba, Udruge studenata psihologije ‘Psirius’, Udruge SAZRI, SOS Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava, Društva psihologa PGŽ i Grada Rijeke. Cilj manifestacije je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu kroz organizaciju predavanja, radionica, tribina, izložbi i znanstvenih kafića u različitim prostorima na području grada Rijeke. Osim promocije struke, Rijeka psihologije 2017. ima i humanitarni karakter: prodajom različitih promotivnih materijala prikupljat će se sredstva za opremanje kabineta za stručnu praksu učenika s teškoćama u razvoju Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka. Uz tehničku pomoć, ustupanje bez naknade prostora Gradske vijećnice za održavanje programskih aktivnosti Rijeke psihologije, dvorane i atrija u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te štanda na Korzu, Grad Rijeka će i financijski poduprijeti ovu manifestaciju iznosom od 5.000,00 kn.

Muzeju Grada Rijeke suglasnost za kupnju repa Whitehead-ovog torpeda iz 1875. godine

Muzej grada Rijeke obratio se Gradu Rijeke zahtjevom za provođenje postupka javne nabave – pregovaračkog postupka bez prethodne objave za nabavu repnog dijela torpeda s motorom bez propelera i bojeve glave br. 146 iz Norveške. Riječ je o otkupu torpeda iz 1875. godine od gospodina Terje Salvesena iz Norveške, procijenjenog na 50.000,00 eura. Prema podacima tvornice torpeda WASS u Livornu, nekadašnje riječke podružnice, Kraljevina Norveška i Švedska naručile su 1876. godine pedeset riječkih torpeda koja su im isporučena iste godine. Među njima je bio i torpedo br. 146 čiji je repni dio s motorom predmet ovog otkupa. Ovaj model torpeda vodio se uz razna poboljšanja prodavao sve do 1888. godine.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...