Početna - IZDVOJENO - Proslava Dana Općine Matulji
web

Proslava Dana Općine Matulji

Proslava Dana Općine Matulji ima jedinstven datum koji je proglašen Danom Općine, a to je Pusna subota što znači da se datum proslave mijenja ovisno o dužini trajanja Pusta. Ove godine Dan Općiner je 14. veljače kada će se i održati dvadeseta po redu Zvončarska smotra. Danu Općine prethodit će svečana sjednica Općine Matulji u Hangaru i to u petak, 13. veljače s početkom u 18:00 sati. Na Svečanu sjednicu pozvani su predstavnici Primorsko-goranske županije, brojni načelnici i gradonačelnici liburnijskog područja te riječkog prstena, vijećnici Općine Matulji, predsjednici matuljskih mjesnih odbora te brojni drugi gosti, kazala je Šebalj, a na sjednici načelnik Općine Mario Ćiković govoriti o ostvarenjima u protekloj godini, a dodijelit će se i nagrade za životno djelo i druga javna priznanja. Na samoj sjednici nastupit će Antonio Krištofić te Klapa Skalin koja je u proteklom razdoblju ostvarila zapažene rezultate i nagrade.

U tjednu povodom Dana Općine održat će se i niz drugih zanimljivih  programa:  učenici viših razreda OŠ ”Dr. Andrija Mohorovičić” jučer su izveli glazbeno-plesni program kao poklon Općini, a današnji dan je u znaku sporta. U 16:00 sati u u dvorani dodijeliti će se  nagrade najboljim sportašima Općine Matulji.

Subota, 14. veljače, glavni je dan proslave. Održava se 20. Zvončarska smotra, a trebala bi okupiti između 1.500 i 2.000 sudionika, od čega oko tisuću zvončara i 16 zvončarskih skupina, a očekuje se i oko pet tisuća posjetitelja. U 11:00 sati otvorenje je Izložbe pod nazivom ”30 let maškarane grupi Vavek parićani”, a radi se izložbi niza maski koje su obilježile ovu udrugu svojom originalnošću, veličinom, složenošću izvedbe te majstorski izvedenim pokretnim maskama na kojima bi zavidjeli i veliki svjetski karnevali. Važno je reći da se radi o ogromnim maškaranim skulpturama i da je ovogodišnja, kod koje je pokret još više usavršen, visoka dva metra. Ovogodišnja je maska iznenađenje, a svi je mogu pogledati već u 12.30 sati kada se od ”Ferande” prema centru Matulji spuštaju maškarane predgrupe Vavek parićani, Zijat sost tancat i pit, Mučićeve maškare te oni najmlađi – Harmonika Dječjeg vrtića Matulji koji također slave 20. obljetnicu sudjelovanja na karnevalskim povorkama o kojima govori i njihova izložba fotografija, a koja će biti predstavljena u izlozima trgovina u središtu Matulja. Vavek parićani također izlaže fotografije nastale kroz posljednjih 30 godina sudjelovanja na povorkama a svi ih mogu pogledat do kraja Pusta u Zdravstvenom centru Matulji.

U 11:15 sati u holu Općine Matulji otvorenje je 5.izložbe ”Zvončari i keramika” udruge Interinova Matulji, gdje će biti izložene i nagrađene fotografije kroz protekle natječaje ”Zvončar u fokusu”.

Na zvončarskoj smotri nastupit će Brgujski zvončari, Brežanski zvončari, Zvončari Korensko-Vlahov Breg, Frlanski, Munski i Žejanski zvončari. Iz susjednih općina pridružit će im se  i Halubajski zvončari, Grobnički Dondolaši, Kukuljanski zvončari, te Zametski zvončari. Ćićski zvončari će isto zazvoniti,a  Sovinjski pusti koji će predstavljati pusnu tradiciju Istre. Iz Slavonije stižu Đakovačke Buše i  Vukojevački starčevi iz mjesta pokraj Našica, a iz Slovenije iz Ilirske Bistrice dolaze Vrbiške Šime i Ptujski Kurenti iz Podbrežja.

Smotru završava Limena glazba iz Spinčića, a voditelji će biti Nina Dukić i Mario Lipovšek Battifiaca dok su za glazbeni dio zaduženi  Mauro Staraj i La Banda te grupa Maestral.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...