Početna - IZDVOJENO - Prosvjednici protiv novog ZOR-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjednici protiv novog ZOR-a

Pred Saborom, u koloni tisuće ljudi.

Prosvjednici protiv donošenja Zakona o radu u predloženom obliku kojim se, kako tvrde sindikati, smanjuju radnička prava u korist poslodavaca i kapitala, okupili su se na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića odakle su nešto prije 9 sati krenuli prema Markovom trgu gdje će održati prosvjed ispred Hrvatskog sabora.

Najnovije

“Tko laže, taj krade”, “Dosta javno – privatnog pljačkanja”, “Zajedno smo jači”, “Njima ZOR! A nama ZOR(njak)”, neki su od transparenata koji se mogu vidjeti na Markovom trgu.

Sindikalni čelnici, po dolasku, uputili su se u Sabor gdje će pratiti raspravu o ZOR-u. Prosvjednici i dalje pristižu na Markov trg.

Za sada sve prtiče mirno, trgom odjekuje glazba.

Stanka u Saboru

Hrvatski je sabor jutrošnje zasjedanje započeo stankom koju su, zbog najavljene rasprave o Zakonu o radu, zatražili klubovi zastupnika HDSSB-a, Hrvatskih laburista, HDZ-a, SDSS-a, HNS-a te nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Stanku zbog stanja u rovinjskoj Mirni i pulskoj Areni zatražili su pak nezavisni zastupnik Damir Kajin i HSU-ov Silvano Hrelja.

Ranije

Potporu prosvjednicima došao je dati i HDZ-ov saborski zastupnik Jospi Đakić. Kolonu, u kojoj je po novinarskim procjenama oko tisuću ljudi, predvode sindikalni čelnici.

U Saboru se očekuje rasprava o predloženim izmjenama Zakona o radu, koju će prosvjednici pratiti preko velikog video zida, a sindikalni čelnici sa saborske galerije, javlja Slobodna Dalmacija.

Prosvjedni skup se održava u organizaciji pet sindikalnih središnjica, koje traže povlačenje tog zakonskog prijedloga. Upozoravaju da bi takav zakon, suprotno najavama predlagatelja, doveo do još veće nezaposlenosti, a radnici će, ocjenjuju, postati roba i sigurnost njihovih radnih mjesta upitna.

Sindikati se također protive produljenju radnog vremena i zapošljavanju radnika preko agencija.

Upozoravaju da kod poslovno uvjetovanog otkaza poslodavac više nije dužan radniku ponuditi neko drugo radno mjesto i protive se skraćivanju otkaznog roka. Uloga sindikata se minorizira i ograničava pravo na štrajk, upozoravaju sindikalci.

Prosvjednici zvižde, nose sindikalna obilježja i transparente.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...