Početna - IZDVOJENO - Prva faza uređenja Amerikanskih vrtova“ uz bespovratna sredstva Ministarstva turizma, Opatija
amerikanski vrtovi

Prva faza uređenja Amerikanskih vrtova“ uz bespovratna sredstva Ministarstva turizma, Opatija

Nakon održane sjednice Nadzornog odbora opatijske gradske tvrtke „Parkovi“ d.o.o. članovi NO-a su  uz direktora Parkova Raula Degana i nadležnih rukovoditelja obišli  „Amerikanske vrtove“ kako bi se  detaljno upoznali s realizacijom prve faze uređenja ovih vrtova.

Prva faza uređenja „Amerikanskih vrtova“  financira se uz pomoć bespovratnih 500.000 kuna što ih je putem javnog natječaja namjenski odobrilo Ministarstva turizma opatijskoj tvrtki „Parkovi“ u prosincu lani, dok je Grad Opatija iz proračuna izdvojio u tu svrhu još 200.000 kuna. Radovi su započeli na proljeće 2015. godine. Nabavljene su nove sadnice cvjetova kamelija, uređuju se potporni zidovi, te izvode zemljani radovi na uređenju površina, pješačkih staza, te radovi na dotrajalih nekoliko objekata.

„Amerikanski vrtovi“ predstavljaju iznimno vrijedan resurs Opatije, no do prije nekoliko godina – zapušteni.

Smješteni su iznad iznad Hotela Adriatic, i Bolnice Thalassotherapia ( uz Novu cestu kod križanja s Rakovčevom ulicom).

Riječ je o nekadašnjem botaničkom vrtu, koji se prostire na površini od oko 8000 metara četvornih, gotovo u srcu Opatije, a s cijelog kompleksa „puca“ pogled na opatijske krovove i Kvarnerski zaljev.

Budući da Opatija živi od turizma, njegujući uvjete za cjelogodišnje poslovanje u sektoru turizma, gradonačelnik Ivo Dujmić inicirao je ideju o revitalizaciji „Amerikanskih vrtova“ s ciljem da se oživljeni i uređeni vrtovi tako na neki način „vrate“ građanima i posjetiteljima,  ali i da uz ispravno gospodarenje budu i ekonomski isplativi, te jedan od razloga ili potpora interesu turista za dolazak u Opatiju tijekom cijele godine.

Ujedno, ovakva koncepcija razvoja uklapa se i u tzv. PPS program resornoga Ministarstva, u koji je uključena i TZG Opatije.

Sam projekt revitalizacije podrazumijeva sedam faza uređenja, a „Parkovi“ će u tu svrhu aplicirati za namjenska dodatna nužna sredstva i na druge ingerentne adrese.  Od izuzetnog značaja je međutim aktualna prva faza uređenja, nakon koje će „Amerikanski vrtovi“ već moći primiti i prve posjetitelje.

Grad Opatija je paralelno s početkom radova uređenja inicirao i promociju „Amerikanskih vrtova“ najprije na austrijskom tržištu, tijekom velike hortikulturalne izložbe što je proljetos priredio austrijski Bad Ischl, inače grad prijatelj Opatije.

Podrška Bad Ischla, ali i svesrdna pomoć direktora ureda HTZ-a u Beču Ranka Vlatkovića, koji se uključio u promociju opatijskih „Amerikanskih vrtova“ rezultirala je najavom dolaska prvih gostiju iz Austrije koji stižu u Opatiju u ožujku 2016. kako bi upoznali  „Amerikanske vrtove“.

A već ove jeseni u Opatiji stižu predstavnici turističke agencije, u društvu televizijskog novinara i voditelja koji vodi specijaliziranu emisiju o povijesnim vrtovima Austro-Ugarske Monarhije kako bi vidjeli ovo opatijsko blago, do sada  slabo poznato i opatijskoj javnosti, te ga uvrstili u svoju ponudu, odnosno tv sadržaj.  Osim „Amerikanskih vrtova“ gosti iz Austrije razgledat će i Obalnu šetnicu, poznatu po stoljetnim hrastovima što rastu duž šetnice i upoznati ostalo vegetativno bogatstvo opatijskih parkova.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...