Početna - IZDVOJENO - PRVA HRVATSKA PREDSTAVA O EUROPSKOJ IZBJEGLIČKOJ KRIZI
rapsodija slika

PRVA HRVATSKA PREDSTAVA O EUROPSKOJ IZBJEGLIČKOJ KRIZI

Druga po redu premijera u novoj sezoni riječkog HNK Ivana pl. Zajca predstava je redatelja Sebastijana Horvata i dramaturga Milana Markovića Matthisa „Hrvatska rapsodija“ nastala po motivima „Hrvatske rapsodije“ Miroslava Krleže. Premijera će se održati u petak 18. rujna 2015. u 19.30 sati.

Dramaturg Milan Marković Matthis istaknuo je kako je tekst Miroslava Krleže vrlo inspirativan, otvorene forme  te budi potrebu za dijalogom: dijalogom sa samim Krležinim tekstom te društvenim dijalogom. Izvorni tekst govori o putovanju hrvatske društvene „treće klase“ za vrijeme Prvog svjetskog rata, a namjera autorskog tima bila je pronaći odgovor na pitanje tko jeta „treća klasa“ danas. Marković Matthis  pritom se dotaknuo trenutne izbjegličke krize u Europi i izbjeglica kao suvremene, globalne „treće klase“ odnosno ljudi koji su tijekom migracija i promjena zapravo „ispali“ iz klasnog sistema.Stoga se postavlja pitanje možemo li više uopće razmišljati o klasi u okviru države.

Redatelj Sebastijan Horvat napomenuo je kako su predstavu radili iz današnjeg vremena i bavili se Europom danas, te njome pokušali razumijeti što bi se moglo dogoditi kada bi „tvrđava“ Europazatvarajući svoja vrata onima koji dolaze, postala civilizacijski zatvor za one „unutra“ koji ne mogu izaći.
„Nakon pokušaja revolucije u Grčkoj, Europa se nalazi pred novim iskušenjem, a to je izbjeglička kriza.U našoj predstavi, pokušavamo vidjeti izbjeglice kao mogućnost oslobođenja Europe“, kazao je Horvat.

„ Krležina poezija za mene je pravo otkriće jer su njegovi tekstovi uz svoju snažnu estetsku funkciju i vrlo kritični, u svojoj ljepoti i strašno politični“, istaknuo je autor glazbe Drago Ivanuša koji je materijal za uglazbljivanje pronašao u Krležinim stihovima.

Predstavljen je i novi član ansambla Hrvatske drame Dean Krivačić, koji je izuzetno ponosan što je član ovog ansambla i kazališta koji se ne boji reći “ne“ desničarskim pojavama u Hrvatskoj.

Marin Blažević, zamjenik intendanta riječkog kazališta, komentirao je kritike upućene upravi kako vode političko kazalište napomenuvši kako je kazalište političko u smislu u kojem reagira na aktualnu društvenu situaciju i pojave te da je uostalom takvo od svog nastanka.

Scenografiju predstave potpisuje Jürgen Kirner, kostimografiju Belinda Radulović, a oblikovanje svjetla Boris Blidar.

U predstavi glume Dražen Mikulić, Tanja Smoje, JelenaLopatić, Dean Krivačić, Sabina Salamon, Biljana Torić, Davor Jureško, Alen Liverić, Marija Tadić i Jasmin Mekić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...