Početna - IZDVOJENO - Prva u Hrvatskoj, Rijeka već ove školske godine uvodi građanski odgoj, pripremljen i priručnik
skola

Prva u Hrvatskoj, Rijeka već ove školske godine uvodi građanski odgoj, pripremljen i priručnik

Grad Rijeka će od školske godine 2016./2017. svojim učenicima omogućiti pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja. Predmet će se provoditi jednom tjedno u višim razredima osnovne škole. Uvest će se postupno, na način da se iduće školske godine uvede petim razredima s planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.

Rijeka je time prva u Hrvatskoj preuzela inicijativu te odlučila biti promjena koju želimo vidjeti, zauzela je proaktivan stav ne čekajući da se situacija na nacionalnoj razini promijeni i da se napokon napravi onaj sljedeći korak k sustavnom uvođenju GOO-a. Glavna nit vodilja bila je uvođenje kvalitetnog građanskog obrazovanja, osobito u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo kada svjedočimo porastu trenda zatiranja različitosti, umanjivanju medijske slobode te deficitu tolerancije.

Povrh toga, danas se susrećemo s niskom razinom političke pismenosti mladih, postojanjem nedemokratskih stavova, jačanjem isključivosti te nedostatkom znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život. Građanski odgoj i obrazovanje ima za cilj potaknuti mlade na veću participaciju u zajednici, poštivanje različitosti, preuzimanje aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava, održivog razvoja i općenito demokratizacije društva. GOO je jedan od temeljnih stupova demokratskog društva, a njegovo implementiranje u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova društva, jer na taj način postaje lako dostupno svim učenicima. Osim toga, vrlo bitna dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja jest poučavanje mladih kako stečena znanja i vještine primijeniti u svakodnevnom životu, nakon završetka škole.

Istraživanja pokazuju kako mnogi ne znaju razliku između tekućeg i žiro računa, kako se nositi s razvodom roditelja te kome se, i na koji način, obratiti ako su njihova prava prekršena. Građanski odgoj i obrazovanje odgovara upravo i na ove probleme. Riječki će učenici, osim toga, postati i urednici portala te kreirati vijesti, naučiti kako kritički promisliti o reklamama te osvijestiti razliku između želja i potreba. Naučit će o prednostima i nedostacima društvenih mreža te ranjivim skupinama u društvu. Upoznat će se s konceptom volontiranja, medijacije, poduzetništva i potrošačkih prava. Postat će odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca i ekolozi koji čuvaju svoj planet. Aktivno će sudjelovati u svojoj zajednici i donositi informirane odluke. Senzibilizirat će se za različitosti te naučiti uvažavati i poštivati druge, tuđa mišljenja, stavove i vrijednosti.

Prvi korak bio je razraditi program te izraditi priručnik za učenike, budući da on još ne postoji u Hrvatskoj. Nakon toga, u suradnji s GOOD inicijativom, osmišljena je opsežna edukacija za učitelje koji će program provoditi i poučavati naše mlade sugrađane o jednakosti, toleranciji, poštivanju i dostojanstvenom ophođenju prema svima neovisno o boji kože, spolu, orijentaciji, o aktivnom djelovanju i kritičkom promišljanju serviranim im informacijama.

Veseli što su trud, rad i sredstva uložena u implementaciju i usustavljivanje GOO-a prepoznali i drugi gradovi i županije koji se obraćaju Gradu Rijeci za savjet i uputu. Ovo pokazuje koliko je sustavno uvođenje građanskog obrazovanja u Hrvatskoj potrebno i traženo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...