Početna - IZDVOJENO - Rad kulturnih ustanova Grada Rijeke u prošloj godini
ivan pl. zajc
arhiva

Rad kulturnih ustanova Grada Rijeke u prošloj godini

Prema izvješćima o radu ustanova u kulturi za proteklu godinu iznesenim na gradonačelnikovom kolegiju, sve ustanove u kulturi Grada Rijeke, osim HNK Ivana pl. Zajca, u 2014. godini poslovale su s dobitkom. Usprkos smanjenim sredstvima kao posljedicom teške gospodarske krize, ustanove su uspjele ostvariti niz zanimljivih programa i privući značajan broj korisnika.

“Što se tiče financijske strane poslovanja, sve ustanove osim HNK Ivana pl. Zajca djelovale su u okvirima planiranog proračuna. Grad Rijeka će nastojati pomoći u sanaciji gubitaka i osiguravanju normalnog funkcioniranja Kazališta, a odgovor na to koji su razlozi nastanka gubitaka, dat će proračunski nadzor Ministarstva financija,” kazao je gradonačelnik Obersnel.

Govoreći o unapređenju rada ustanova u kulturi, na temelju dobivenih podataka, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako će, pored gradskog proračuna, sve ustanove morati u budućnosti pronaći dodatne izvore financiranja, i to  ne zato što Grad Rijeka ne želi podupirati njihov rad, već zbog manjka sredstva u proračunu uzrokovanog dugotrajnom financijskom krizom.

Gradska knjižnica Rijeka
U 2014. g. knjižnica je imala oko 18.300 članova, koji su posudili gotovo 560 tisuća primjeraka knjiga, te zvučne, video i elektroničke građe. Uz redovan rad s korisnicima, knjižnica je ostvarila značajan broj programa, od kojih je posebno zanimanje izazvala edukacija za 3D printanje. Knjižnica je sudjelovala u svim nacionalnim manifestacijama posvećenima knjizi i knjižnicama (Noć knjige, Mjesec hrvatske knjige, Dan knjižnica) kao i brojnim manifestacijama na gradskoj razini. Provedena je uspješna kampanja Pogurajmo bibliobus za prikupljanje sredstava za nabavu novog bibliobusnog vozila. Nastavljen je rad na EU projektu LoCloud te objavljena je knjiga dobitnika Književne nagrade Drago Gervais 2013., roman Željka Špoljara “Štakorbar”.

Muzej grada Rijeke
Dvadeseta godišnjica Muzej grada Rijeke obilježena je izložbama Mornarička akademija, Giovanni Rubinich, More, kamen, grad – iz likovne zbirke Muzeja grada Rijeke, a vrhunac izložbenog i izdavačkog programa bio je projekt Riječka industrijska priča, koja je imala velik odjek i kod publike i u medijima.
Posebno je važna peta po redu izložba Akvizicije 2010.-2014. koja prikazuje zbirke, predmete i umjetnička djela prikupljena u posljednjem četverogodišnjem razdoblju, ujedno i kruna dosadašnjeg dvadesetogodišnjeg rada Muzeja.
U sklopu višegodišnjih dobrih odnosa, održane su dvije gostujuće izložbe u drugim muzejima, u zemlji i inozemstvu. Muzeju je tijekom 2014. godine darovano 287 muzealija, među kojima se posebno ističe likovna zbirka Ivana Kinkele kao donacija obitelji Kinkela.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti
Tijekom 2014. godine MMSU je uz osnovnu muzejsku djelatnost nastavio s povećavanjem broja i kvalitete izložbenog programa, kao i davanjem veće uloge edukativnim programima.

U 2014. godini održane su 34 izložbe, koje je pogledalo gotovo 24.500 tisuće posjetitelja. U sklopu edukativnog programa održana je 91 radionica i 27 vodstva, čemu je prisustvovalo 3136 posjetitelja, te je održano 77 drugih događanja (predavanja, prezentacija, tribina i
performansa), koji su privukli 6250 posjetitelja, u što se ne ubraja i publika u javnom prostoru. Bilježi se i značajno povećanje broja polaznika edukacijskih programa. Značajnu vidljivost muzej je dobio i izlaskom u javne gradske prostore kroz program Spajalice (program umjetničkih intervencija u urbanom tkivu grada)

MMSU je posebnu pažnju posvetio razvoju suradničkih projekata i otvaranju muzeja prema lokalnoj zajednici, studentima i Sveučilištu, umjetničkoj i kulturnoj sceni Rijeke, te stvaranju mreže suradnika i partnerstva u zemlji i inozemstvu.

Art-kino
Kroz Art-kino je u 2014. godini prošlo nešto više od 34.000 posjetitelja. Održano je 1208 javnih projekcija, prikazana su 264 dugometražna filma i 369 kratkometražnih filmova. Po broju projekcija i naslova Art-kino Croatia je vodeće art-kino u Hrvatskoj, a po broju publike vodeće gradsko kino. Broj publike postaje još značajniji u svjetlu činjenice da se program ne sastoji od komercijalnih naslova, već isključivo od najvrjednijih ostvarenja iz povijesti filma i recentne umjetničke filmske produkcije.

Program Art-kina temelji se na potrebama stručne javnosti i publike svih dobnih skupina i profila. Mnogi od programa nastaju u suradnji s udrugama i ustanovama u kulturi, školama, fakultetima i pojedincima. Jedan od programa je i Škola u kinu, a u 2015. godini kreće se s razvojem novog programa – Medijateke, odnosno specijalne javne filmske knjižnice koja će se sastojati od knjižne, periodične i audiovizualne građe.
 
Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Gradsko kazalište lutaka Rijeka u 2014. godini realiziralo je 2 premijerna naslova, igralo 14 repriznih naslova, na Reviji lutkarskih kazališta ugostilo 14 kazališta iz zemlje i inozemstva te ostvarilo brojna gostovanja i sudjelovanja na festivalima, što je rezultiralo s ukupno odigranih 330 predstava od čega 286 u Rijeci i 44 na gostovanjima koje je gledalo ukupno 40 000 gledatelja.
 
Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka
U HNK Ivana pl. Zajca premijerno je izvedeno 15 naslova te preko 20 koncerata, 12 repriznih naslova, s više od 50 izvedbi. Održano je 267 raznih programa koje je posjetilo 87 951 posjetitelja, održano je 43 organiziranih razgleda kazališta, čime je kazalište na drugačiji način doživjelo 1649 posjetitelja. S dolaskom nove uprave 1. rujna 2014. započela je realizacija projekta ”Diplomirani gledatelj”, koji ima 130 polaznika. Ukupan prihod od ulaznica i pretplata iznosi 2.007.699,93 kuna.

Od ukupno planiranih rashoda za 2014. godinu u iznosu od 49.172.459,00 kuna, HNK Ivana pl. Zajca je ostvarilo 105,00 %, odnosno 51.612.800 kuna. U razdoblju od 1.1. do 31.12.2014. godine ostvaren je manjak prihoda u iznosu od 1.977.979,00 kuna, koji zajedno s prenesenim manjkom prihoda iz 2013. godine iznosi 4.288.276 kn.

Zadnjeg dana kolovoza, kad nova uprava preuzima upravljanje kazalištem, evidentiran je gubitak od 4.247.956 kn, od čega je 1.937.657 kn ostvareno u 2014. godini, dok je 31. prosinca 2014. evidentiran je manjak prihoda u iznosu 4.288.276,29kn od čega je 1.977.979,57 kn evidentirano u 2014. godini. S obzirom na to da se ove godine, po prvi puta proporcionalni dio prihoda od pretplate, po preporuci revizije, prebacio kao budući prihod za 2015. godinu, u iznosu 456.848,17kn, za taj iznos je prikazan veći gubitak u 2014. godini.

Ukoliko se uzmu u obzir svi zatečeni uvjeti, nova Uprava smatra da je u danim okolnostima poslovala na zadovoljavajući način,” stoji u izvještaju nove uprave kazališta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...